Ambasador Patrick Moon
0

"Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima u Brčkom"

FENA
Ambasador Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ambasador Patrick Moon (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon stigao je jučer poslijepodne u Brčko gdje će s članovima Vijeća za implementaciju mira (PIK), danas i sutra vršiti procjenu implementacije arbitražne odluke za Brčko, odnosno mogućeg ukidanja međunarodne supervizije.

Nakon sinoćnjeg sastanka s predstavnicima brčanskog obrazovanja ambasador Moon je kazao kako je zadovoljan dosadašnjim rezultatima ustroja Brčko distrikta.

"Mi smo veoma zadovoljni postignutim rezultatima ovdje i vjerujemo da je moguće postići sličan napredak i u ostalim dijelovima zemlje i nastavit ćemo raditi na tome", istakao je Moon.

Kazao je kako je posebno ohrabren napretkom u integriranju obrazovnog sistema u Brčko distriktu.

"To su željeli i nastavnici, i učenici i njihovi roditelji i to su postavili kao svoj cilj. Znam da to nije bilo lako i oni su mi objasnili koliko puno problema i poteškoća je bilo, na koliko predrasuda se nailazilo, koje je trebalo prevladati", istakao je Moon.

On je izrazio uvjerenje da se to može postići i u Mostaru, ističući da su prilikom njegove posjete tom gradu u razgovorima sa nastavnicima i učenicima, oni također dijelili taj optimizam.

Američki ambasador se interesovao i za Civitasov ljetni kamp koji će se ove godine po 10. put održati u Brčkom.

Ambasador Moon svoj boravak u Brčkom iskoristio je za šetnju gradskim središtem nakon čega se sastao s udruženjima žena koje djeluju i rade u Brčkom.