Uoči povorke ponosa
45

Veoma mali broj građana prije početka skupa "Dan tradicionalne porodice" u Sarajevu

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ispred Vječne vatre u centru Sarajeva počelo je okupljanje građana koji su se danas odlučili pridružiti mirnoj šetnji u znak protesta protiv povorke ponosa koja će biti održana sutra. Na skupu pod nazivom "Dan tradicionalne porodice" okupio se veoma mali broj građana. Petnaest minuta prije početka šetnje okupilo se manje od stotinu osoba.

U Titovoj ulici ispred vječne vatre okupljanje je počelo oko 13 sati, kada je obustavljen i tramvajski saobraćaj preko Baščaršije.

Učesnici ovog skupa stoje pored transparenata "Zna se sta je ključ, a šta brava", Zašto se ne poštuje volja većine", "Podrska biološkom opstanku", "Porodica je kompas koji nas vodi. Ona nas inspiriše da dosegnemo velike visine i tješi kada povremeno padnemo", a dijele se rozi i plavi baloni.

Šetnja je planirana između 14 i 15 sati na relaciji Vječna vatra - Trg BiH, a program na Trgu BiH ispred zgrade Parlamenta BiH počinje u 15 sati.

Mirza Muhasilović je za Klix.ba rekao da će danas podržati tradicionalnu porodicu koja je definisana u Božjim knjigama monoteističkih religija.

Mirza Muhasilović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mirza Muhasilović (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Porodica je ono što je za mene najvažnije u čovjekovom životu. Ljudi olako shvataju ovo što se dešava. Ja imam bebu od dvije godine i razmišljam o njenoj budućnosti i vremenu u kojem će živjeti. Razmišljam o budućnosti ovog naroda i društva. Tradicionalna porodica se nije mijenjala hiljadama godina, a zašto da se sada mijenja", rekao je reporterki portala Klix.ba.

Melina Pamić je također protivnik LGBT populacije i kaže da ne vidi razlog zašto bi ih podržala.

Melina Pamić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Melina Pamić (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Došla sam podržati tradiconalnu porodicu zbog toga što sam odrastala u takvoj sredini. Ne vidim razlog zašto bih podržala gay populaciju. Ne mislim da je to zdravo za djecu, a ni po vjerskim načelima. Tradicionalna porodica je neka zdrava okolina gdje su muž i žena, a ne istospolni parovi", Melina Pamić.

Senad Škamo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Senad Škamo (Foto: I. Š./Klix.ba)

Senad Škamo je pobornik porodice koju čine muž, žena i djeca.

"Protiv sam pe****, oni su budale i trebaju da se liječe. Zna se šta je porodica", bio je kratak.

Jedan od organizatora Ahmed Kulanić je kazao da je glavni razlog organizacije ovog skupa zapravo momentum da se pošalje dostojanstvena poruka o važnosti davanja pažnje porodici.

"To je brak zasnovan na konceptu poimanja mušakrca i žene, a porodica je stub društva."

Organizatori Dana tradicionalne porodice su UG Svjetlo i NVO partneri, koji su skup zakazali kao znak protesta povodom povorke ponosa na kojoj će se u centru Sarajeva promovisati i tražiti prava LGBT osoba u našoj zemlji.

Naveli su da je bitno očuvati tradicionalnu porodicu bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost te pozvali sve da skup prođe mirno i dostojanstveno bez nasilja, vrijeđanja i bilo kakvih transparenata i obilježja osim zastava Bosne i Hercegovine.