Sarajevo
19

Veoma mali broj građana na protestima za Hastahanu uoči sjednice Općinskog vijeća

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Veoma mali broj građana okupio se danas ispred zgrade Općine Centar u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo potencijalnom prodajom dijela zemljišta parka Hastahana o kojoj će vijećnici raspravljati na današnjoj sjednici.

Kao što je poznato od ranije, građani su ogorčeni odnosom nadležnih prema dijelu kultnog parka koji bi mogli prodati Centralnoj banci za nešto više od 4,7 miliona KM, a koja bi tu gradila poslovni objekt i parking mjesta. Sarajlije upozoravaju da bi Centralnoj banci nakon kupovine prostora bila dozvoljena prodaja novom kupcu po vlastitom izboru.

Lejla Zahirović i Azra Zahirović, majka i kćerka koje su inače nastanjene na Marijin-Dvoru, kazale su nam kako se u potpunosti protive raspravi o prodaji prostora u kultnom parku.

"Odrasla sam u tom naselju gdje cijeli život vežemo za taj park, a sad bi on mogao pripasti trećoj osobi. To je nedopustivo. Hastahana je mjesto gdje uživamo i ljeti i zimi i zašto nam to oduzimaju u korist kojekakvih nepotrebnih objekata", rekle su nam majka i kćerka.

Građani okupljeni pred Općinom Centar negoduju zbog malog broja ljudi koji su se odazvali današnjem skupu. Kažu, sve pripisuju lošoj organizaciji.

Zvonko Bošnjak, predsjednik Mjesne zajednice Marijin-Dvor, istakao je da će danas nakon sjednice Općinskog vijeća Općine Centar znati koje će pravne korake dalje poduzeti, a u smislu zabrane izdavanja urbanističke saglasnosti o izgradnji objekta u Hastahani.

"Od samog početka smo se protivili bilo kakvoj izgradnji objekata u Hastahani gdje smo željeli samo moderno uređen park za djecu, ali općinska birokratija imala je sasvim suprotan cilj da gradi objekte koji nisu u interesu građana. Sad su naumili graditi objekat za koji smatramo da je Trojanski konj, samo da se uđe na tu lokaciju. Imamo informaciju da je načelnik već kupio 16 glasova i da se sprema prodaja tog prostor. Mi ćemo se svim sredstvima boriti da zaustavimo tu gradnju", naglasio je Bošnjak.

Ogorčeni građani pozivaju premijera Kantona Sarajevo da stane na njihovu stranu i zaustavi privatiziranja prostora radi ličnih interesa političkih elita. Sjednica Općinskog Vijeća Općine Centar počela je u 15 sati.