BiH
0

Venecijanska komisija usvojila mišljenje o Nacrtu zakona o sudovima BiH

FENA
Venecijanska komisija Vijeća Evrope na sesiji 14. i 15. juna u Veneciji usvojila je mišljenje o Nacrtu Zakona o sudovima BiH, a nakon što je Ministarstvo pravde BiH Komisiji uputilo zahtjev za mišljenje.

U zaključku Mišljenja navedeno je da se Zakonom o sudovima BiH predviđa uspostava novog suda na državnom nivou, odnosno Vrhovnog suda BiH.

Ovaj sud će služiti kao drugostepeni na nivou države, te će, između ostalog, zaprimati slučajeve žalbi sa Suda BiH.

"Venecijanska komisija razumije da će Sud BiH nastaviti da funkcionira u okviru sadašnje strukture i sastava, te u mjeri prvostepenog odlučivanja", stoji u saopćenju iz Ureda Vijeća Evrope u BiH.

Nadalje se navodi da u vezi s ovim član 54. Nacrta ovog zakona se treba preispitati.

Venecijanska komisija je, u svom mišljenju o pravnoj sigurnosti i neovisnosti sudstva BiH od 16. juna 2012. godine, podržala uspostavu odvojenog drugostepenog suda na nivou države, te se čini da su vlasti BiH uvažile preporuku za uspostavom Vrhovnog suda BiH.

Nacrt Zakona o sudovima BiH objedinjuje sudove na državnom nivou (s izuzetkom Ustavnog suda BiH), a u skladu s ranijom preporukom Venecijanske komisije da se sudovi na državnom nivou trebaju tretirati jednim, a ne s dva odvojena zakona.

U cjelini, potrebno je nastojati da nacrt Zakona o sudovima BiH bude u skladu sa Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV), stoji u saopćenju.