Ministarstvo pravde BiH
34

Venecijanska komisija na narednoj sjednici razmatra rješenje za osnivanje Višeg suda BiH

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Proteklih nekoliko dana ponovno je aktualizirana tema osnivanja Višeg suda BiH koji bi zamijenio sadašnje Apelaciono odjeljenje Suda BiH koje trenutno vrši drugostepenu nadležnost.

Viši sud bi na nivou države bio osnovan kao drugostepena instanca, osnovana Zakonom o sudovima BiH, koji je, kako su nam rekli iz Ministarstva pravde BiH, tema mnogih radnih sastanaka u oblasti pravosuđa, ali i Strukturalnog dijaloga.

"Nakon višegodišnjeg rada na tekstu Nacrta Zakona o sudovima BiH, Ministarstvo pravde BiH je radnu verziju teksta dostavilo Venecijanskoj komisiji s molbom da se razmatra na prvoj narednoj sjednici. Također, Nacrt Zakona o Sudovima BiH dostavljen je relevantnim institucijama na davanje komentara i sugestija, te se sukladno Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa provode javne konsultacije", potvrdili su za Klix.ba iz Ministarstva pravde BiH.

Istakli su kako će nakon što zaprime mišljenje Venecijanske komisije, kao i drugih mišljenja, a u skladu sa eventualnim sugestijama za unaprijeđenje predloženih rješenja pristupiti finalizaciji Nacrta zakona o Sudovima BiH, a zatim Nacrt zakona dostaviti u proceduru usvajanja.

"Tek po usvajanju navedenog Zakona može se pristupiti faktičkom osnivanju suda, jer su tek zakonom stvorene pretpostavke za njegovo osnivanje. Kada će Zakon o sudovima BiH biti usvojen ovisi od volje parlamentarne većine u Parlamentarnoj skupštini BiH, s tim da ističemo da Ministarstvo pravde BiH čini sve da tekst Nacrta zakona, usklađenog sa međunardnim standardima, što prije uputi u proceduru usvajanja", poručuju iz državnog Ministarstva pravde.