Dvije godine zatvora
45

Veljko Papić pravosnažno osuđen za zločine u Sarajevu, osuđen je i za izvlačenje tijela Boška i Admire

A. Ku.
Foto: Klix.ba/EPA-EFE
Foto: Klix.ba/EPA-EFE
Vrhovni sud FBiH odbio je žalbe sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane i potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići.

Papiću je presuda izrečena 2022. godine nakon ponovljenog suđenja.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je odlučujući o žalbi kantonalnog tužilaštva u krivičnom predmetu protiv Veljka Papića dana 02.11.2022. godine donio presudu kojom se odbijaju žalbe kantonalne tužiteljice iz Sarajeva i braniteljice optuženog Veljka Papića kao neosnovane, potvrđeno je za Klix.ba.

Time se potvrđuje presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 21.03.2022. godine, kojom je Veljko Papić je oglašen krivim za krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Prema tužbenim navodima, Papić je kao zapovjednik jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Osuđen je i da je četvorici pripadnika radnog voda naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić – koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom – ubijenih 18. maja 1993. godine u blizini Vrbanja mosta.

Optužnica protiv Papića potvrđena je početkom januara 2015. godine.