BiH
0

Veljanović: O ubijenim muslimanima čuo sam od drugih

FENA
Zvornik
Zvornik
Na suđenju optuženima za ratni zločin u Zvorniku u Bosni i Hercegovini 1992. godine danas je svjedočio tadašnji policajac Miko Veljanović koji je izjavio da je od drugih osoba čuo za masakr nad zarobljenim Bošnjacima.

Veljanović je izjavio da je od kolega policajaca čuo da je "Repić" (Duško Vučković, koji je umro u Okružnom zatvoru u Beogradu), u Domu kulture u Čelopeku počinio masakr nad zarobljenicima.

Veljanović je kazao da je krajem maja 1992. bio u policijskoj pratnji prilikom prijevoza žitelja sela Divič u Čelopek, za koje mu je rečeno da su tražili da budu prebačeni na teritoriju koju su držali Bošnjaci, jer se u Diviču ne osjećaju sigurno.

Prema njegovim riječima, zamjenik komandira policijske stanice u Zvorniku Slavko Erić kazao mu je da će ti ljudi u Čelopeku biti samo par dana.

Veljanović je rekao da je autobusima do Čelopeka prevezeno 150-160 muslimana, a kada su stigli u Dom kulture, Cvetku Joviću je prenio naređenje da niko ne smije da ih maltretira.

Svjedok je kazao da je čuo da je za Vidovdan 1992. godine u Čelopeku ubijeno 16-17 muslimana, da su poslije toga ostali prebačeni u upravnu zgradu preduzeća "Novi izvor" u Zvorniku, a zatim i u sabirni centar u Batkoviće.

U to vrijeme, rekao je Veljanović, znao je za neke paravojne formacije, navodeći "gogićevce", koji su maltretirali i policiju, javio je Tanjug.

On je kazao da je poslije rata čuo da su paravojne formacije dolazile u Čelopek i maltretirale i ubijale zarobljenike.

Suđenje se nastavlja 23. aprila, saslušavanjem svjedoka.