Kantonalni sud Sarajevo
0

Veljančiću deset godina za učešće u pljački na aerodromu

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Izricanjem desetogodišnje zatvorske kazne danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo okončan prvostepeni sudski postupak protiv Anđelka Veljančića, koji je proglašen krivim za učestvovanje u razbojništvu, odnosno pljački 4.297.728 KM, izvršenoj prilikom transporta novca od zgrade Privredne banke Sarajevo (PBS) prema Međunarodnom aerodromu Sarajevo, 29. juna 2006. godine.

Prema tužbenim navodima, koje Sud smatra dokazanim, Veljančić je zajedno s nepoznatim osobama, obučenim u uniforme policije MUP-a KS-a i s kapama "fantomkama" na glavama, sudjelovao u pljački novca iz blindiranog vozila, vlasništvo Agencije za zaštitu osoba i imovine CIPOS u Aleji Bosne Srebrene u sarajevskom naselju Nedžarići.

Protiv okrivljenog Veljančića produžen je pritvor do pravomoćnosti presude, a u izdržavanje kazne bit će uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 27. decembra 2007. godine.

Prema nepravomoćnoj presudi, okrivljeni Veljančić i zasada nepoznati saizvršioci dužni su da u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude vrate spomenuti iznos otuđenog novca.

Krunski dokaz o tome da je Veljančić sudjelovao u spomenutom razbojništvu bio je nalaz DNK-a analize - tragova s hirurške rukavice nađene u blindiranom vozilu koje je, nakon pljačke, policija pronašla na Butmiru.

Prilikom odmjeravanja visine izrečene krivične sankcije Sudsko vijeće, kojem je predsjedavala sutkinja Katarina Tomić, uzelo je u obzir olakšavajuće okolnosti - porodične prilike okrivljenog, kao i otežavajuće - činjenicu da se radi o višestrukom povratniku u činjenju krivičnih djela.

Optužnica protiv Anđelka Veljančića podignuta je 15., a potvrđena 19. maja 2008. godine.