{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veljančić tvrdi da je Minić izrešetao Borisa Govedaricu, svjedočio o pokušajima ubistva Ždrale

22.10.2014. u 15:15
8
19
Veljančić tvrdi da je Minić izrešetao Borisa Govedaricu, svjedočio o pokušajima ubistva Ždrale
8
Veljančić tvrdi da je Minić izrešetao Borisa Govedaricu, svjedočio o pokušajima ubistva Ždrale
Anđelko Veljančić (Foto: Arhiv)
Anđelko Veljančić, koji se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 10 godina za pljačku 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo, svjedočio je danas o kriminalnim radnjama grupe Darka Eleza, tačnije o pljački ove banke, ubistvu Borisa Govedarice i pokušajima, odnosno pripremama za ubistvo Đorđa Ždrale.
Prema navodima svjedoka Tužilaštva BiH pljačku je 29. juna 2006. godine organizirao Darko Elez sa svojom grupom. Po ulasku u sud svjedok je izjavio da je inače ranije za sve osuđivan, osim za "ubistvo i silovanje, odnosno seksualno zlostavljanje".

Veljančić je posvjedočio da je sa Darkom Elezom imao više nego prijateljski odnos te da se poznaju od 2002. godine, kao i to da je bio u prijateljskom odnosu sa Bojanom Cvijanom, optuženom u predmetu kodnog naziva "Lutka".

"Elez i cvijan su bili u više nego prijateljskom odnosu, također. S Cvijanom nisam direktno radio, a sa Elezom jesam. Njih dvojicu sam ja upoznao 2004. godine. Darko je zazirao od Bojana u početku. Cijela Lukavica zna da smo zajedno izlazili i pili", kazao je svjedok, odgovarajući na pitanja tužitelja Dubravka Čampare.

Objasnio je i kad i kako se upoznao sa svim članovima grupe Darka Eleza i u kakvom je odnosu bio s njima.

Ustvrdio je kako je prije pljačke bio u Beogradu, gdje se susreo sa Elezom i Vladimirom Pandurevićem, koji su spominjali pljačku, ali su tada još bili nepovjerljivi prema njemu. Za izvršenje pljačke pomenute banke ustvrdio je da su odgovorni on, Darko i Davor Elez, Pandurević i Minić.

Prije dolaska u Sarajevo, gdje je bio 53 dana na različim lokacijama prije ove pljačke, kaže da je znao da će oni imati i pomoć od grupe iz Sarajeva.

"Granicu smo uvijek prelazili ilegalno, a onda je neko dolazio po nas u Sarajevo i išli smo u 'štekove', stanove", dodao je.

Prije pljačke, odnosno za vrijeme pripreme pljačke, kaže da su boravili na nekoliko lokacija u Sarajevu, ali da su prvo bili u kući Azema Kajevića, čija je žena Elvira Kajević, radila u Agencije za zaštitu ljudi i imovine "Cipos", koja je i javila kada će prevoziti novac do aerodroma u blindiranom vozilu.

Između ostalog, boravili su i u kući Benana Dorića te na drugim mjestima. Prema Veljančićevim tvrdnjama, Kajević je preko supruge Elvire dobio informaciju kada će blindirano vozilo s novcem krenuti prema aerodromu te je njima javio, a oni su naoružani u pljačku krenuli iz garaže Muhameda Ramića, gdje su se inače pripremali i za izvršenje drugih krivičnih dijela.

Svjedok je opisao kako su se u jednom stanu u Aerodromskom mnaselju, ali i u spomenutoj garaži, obukli u policijske uniforme, kako su ranije dobili motorolu od Cvijana pomoću koje su mogli slušati policiju, kao i to da su imali motoroliu na koju su slušali MUP KS.

Prema njegovim riječima Elez se pojavio pred samu pljačku, došao je u garažu u šorcu, a ne u opremi za pljačku koji su svi imali.

"On inače nije nikada mario za to, hoće li mu ostati negdje dlaka, trag", dodao je.

Neposredno prije pljačke Elezu je zazvonio telefon, tada mu je javljeno da krenu.

"Sjeli smo u auto, slušali Cecu 'Grome moj' i idemo", opisivao je svjedok.

Opisao je i to kako im je Azem Kaljević objasnio kako se upravlja blindo vozilom u kojem je novac, za šta služi koje dugme na vratima i slično. Nakon što su presreli blindirano vozilo, vidjeli su da su unutra dvije-tri vreće novca.

"Nama su punjene glave da će tu biti 20-30 miliona, bile su samo dvije-tri vreće. Sa sobom smo mislim imali tri poluautomatske puške. Ja sam nakon pljačke i otimanja blindo vozila ispalio dva metka u zrak da svi uđu i da krenemo. Blindu smo ostavili kod farme, kod zatvora Kula i radnike Ciposa u njoj. Opremu smo bacali kroz prozor u jarke pored ceste", kazao je.

Nakon toga su otišli u jednu vikendicu, gdje su kaže raspodjelili novac koji je bio u različitim valutama, gdje nisu znali ni koliko ga tačno ima. Grupi Darka Eleza je pripalo 60 posto, a 40 posto grupi Elvira Ahmetspahića, ustvrdio je.

Veljančić tvrdi i to da nije dobio ništa od tog novca, tačnije da je dobio naknadno džip i 11.500 eura, a da se u Srbiju vratio sa 50 eura. Na ranijim ročištima svjedoci su rekli da je dobio puno više.

Svjedok je govorio i o ubistvu Borisa Govedarice. Ustvrdio je kako je Govedaricu likvidirao Branimir Minić, a da su prilikom ubistva s njim bili Darko Elez i on (Veljančić). Prema njegovim riječima Minić je "istresao" rafal u Govedaricu, a Elez je pucao također, mada svjedok kaže da ne zna da li je ijedan Elezov metak pogodio Govedaricu, već da je on pucao prema zgradama. Nakon likvidacije zapalilili su automobil u kojem su bili kada su počinili ubistvo.

Podsjetimo, Ahmetspahić je u svom svjedočenju kazao kako je Veljančić bio taj koji je ubio Govedaricu ispred tržnog centra Tom u Lukavici.

Veljančić je također kazao kako je bilo nekoliko pokušaja da likvidiraju đorđa Ždralu, odnosno priprema za likvidaciju, u tih 53 dana koliko su čekali pljačku banke.

Kako je kazao Darko Elez je u nekoliko navrata tražio od njega da to počini, ali da on to nije uradio iako je u dva navrata bio u prilici. Prema Veljančićevim riječima, Benan Dorić je bio zainteresiran da ubije Ždralu i za to je od Eleza tražio 50.000 eura.

Dva puta je, posvjedočio je, bio u blizini njegove kuće gdje ga je mogao likvidirati, ali nije, bojeći se da se neće izvući i da će ga uhvatiti Ždralini ljudi. Sa njim su bili i još neki članovi Elezove grupe, ali ni oni nisu insistirali da puca. Ustvrdio je kako je Bojan Cvijan insistirao i pritiskao Eleza da likvidira Ždralu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: