Nakon što su psi zaklali klokane
13

Velimir Ivanišević: Pionirska dolina ne ispunjava uslove za zoo

FENA
Povodom tragičnog događaja u Pionirskoj dolini, kada je čopor pasa zaklao četiri klokana Velimir Ivanišević iz Sarajeva borac za prava životinja i osnivač Udruženja za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS u Sarajevu je pokušao u izjavi za Fenu objasniti bar dio ovog mučnog slučaja. Kako navodi Ivanišević prema informacijama kojima raspolažu riječ je o tzv. šumskom čoporu.

Tačnije ,kako Ivanišević kaže, to su napuštene životinje koje ljudi rijetko i vide jer se prestravljene klone istih i silaze u naselja u potrazi za hranom samo u gluho doba noći.

"Što se tiče Pionirske doline to nije mjesto za ZOO jer ne ispunjava osnovne uslove za držanje životinja. Da je drugačije bili bi članovi EAZA-e. Da li su oni ikada obavještavali javnost o uginućima osim kada se sumnja na pse?", pita Ivanišević

O stanju u Pionirskoj Dolini SOS Sarajevo je obavijestilo kantonalnu vladu i upravu grada još kada su počeli praviti zvjerinjak.

Tadašnji saziv kantonalne vlade im je uskratio tražena sredstva no uprava je bila uporna u naseljavanju tako malog prostora, kako velikim brojem životinja tako i povećanjem broja vrsta.

"Izvjesno vrijeme vodili smo intenzivne razgovore sa upravom Pionirske doline kako da se poboljšaju uslovi za boravak životinja, a da se ne izgubi namjena. Napravili smo i poklonili projekt za sarajevskog medu koji su oni upropastili. Jednostavno rečeno, posada na čelu sa dugogodišnjim upravnikom Esadom Tajićem nije sposobna baviti se ovakvom djelatnošću, uz časne izuzetke. Nisu psi uzrok problema, zašto nije pravilno ograđena. Presušio potok......?!",, navodi Ivanišević.

"Duga je priča o Pionirskoj", kaže Velimir Ivanišević, poznatiji kao "Velja Pas", komentarišući zadnja nemila zbivanja u Pionirskoj dolini i koji ujedno skreće pažnju da je najveća krivica za sva zbivanja na čovjeku.