Tribina HSP-a
0

FOTO / "Velikosrpski projekat je i dalje živ, samo ga provode drugi ljudi"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Međunarodnom franjevačkom centru u Sarajevu u petak navečer je održana javna tribina Hrvatske stranke prava u BiH na kojoj je bilo govora o tome treba li Hrvatima u BiH, posebno Hrvatima u Sarajevu, zasebna teritorijalna jedinica, odnosno treći entitet. Bilo je i žešćeg govora o "velikosrpskoj ideji i strateškom naseljavanju Srba u Grahovo, Glamoč i Drvar kako bi se ostvarila komunikacija Beograd - Zadarsko zaleđe".
Ivan Miličević, Danijel Srb i Zvonko Jurišić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Ivan Miličević, Danijel Srb i Zvonko Jurišić (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
"O trećem entitetu govore stranke koje su u posljednje vrijeme u potpunosti izgubile kompas. Nama ne treba treći entitet, nama treba jednakopravnost. Hrvatima trebaju radna mjesta, jer mi nismo socijalni slučajevi da nam treba pomoć, Hrvati BiH i Sarajeva su vrijedni ljudi. Neka hrvatske tvrtke otvaraju poduzeća u BiH i na taj način pomognu", kazao je na tribini Vinko Jakić, kandidat HSP-a za Sabor Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice(BiH i dijaspora) na predstojećim izborima u Hrvatskoj.

Predsjednik HSP BiH Zvonko Jurišić pozvao je prisutne koji imaju državljanstvo Hrvatske da izađu 3. i 4. decembra na izbore i podrže kandidate HSP Hrvatske. Govorio je i o koaliciji sa SDP-om, te unutrašnjem uređenju BiH.

"Govori se o presudi Sejdić-Finci, i svi smo se skupa sa međunarodnom zajednicom digli da se to pitanje riješi, ali ja bih postavio pitanje da li bi tim sljedom Bošnjaci i Hrvati koji se ne mogu kandidirati ukoliko žive u RS, i obrnuto, mogli reći da su ugroženi po tom pitanju? Ko god bi BiH tužio tim povodom, sigurno bi dobio", kazao je Jurišić, te spomenuo prijedlog s kojim je njegova stranka saglasna, a prema kojem bi se članovi Predsjedništva birali u Parlamentu BiH, čime bi se ustvrdio je, "izbjegla mogućnost preglasavanja ili da za jednog člana glasaju većinski glasači drugog naroda, kao što je slučaj sa Željkom Komšićem".

Vinko Jakić:
Vinko Jakić: "Hrvatima ne treba treći entitet, trebaju im radna mjesta (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Jurišić je, potvrdivši Jukićeve riječi, kazao kako treći entitet nije rješenje, ali da on i njegova stranka nisu protiv novih rješenja.

"Federacija BiH je skupa. Svojevremeno smo predlagali da se spoje Livno i Široki Brijeg, jer je to prirodna cjelina. Govorio sam i o Goraždu za koje se svake godine izdvaja osam do deset miliona iz Federacije da bi taj kanton funkcionirao. Pa zašto te ljude ne bi pripojili Sarajevu", kazao je Jurišić. Govoreći o trećem entitetu za koji se najviše zalagao HDZ, Jurišić je potcrtao negativne strane te ideje.

"Njih ne interesira ništa dalje od Ivan Sedla. Vama su bili namijenili da naselite prostor oko Gruda, govorili su o trećem entitetu od Neretve bez Stoca, do Livna bez Grahova. A vidite šta Dodik radi, njemu je strateški cilj da vrati što više Srba u Grahovo, Glamoč i Drvar, da bi se dobio nesmetan prolaz od Beograda do zaleđa Zadra. Neki nisu odustali od velikosrpske politike, a s predstavnicima te politike surađuje HDZ", kazao je Jurišić.

Predsjednik HSP-a Hrvatske Danijel Srb nadovezao se na Jurišićevu priču o velikosrpskim idejama, te kazao kako je upravo zbog toga pitanje opstanka Hrvata u Srednjoj Bosni i Sarajevu strateško pitanje.

"Ne bude li Hrvata tu i svedu li se samo na prostor Hercegovine i Posavine, ostaje otvorena direktna veza Beograda sa Petrinjom, te zagrebačkim i zadarskim zaleđem. Nažalost, ostale stranke ne prepoznaju opasnosti od velikosrpsske ideje koja još živi. novi Memorandum SANU postoji i napisan je, sličan je prošlom samo su druge osobe zadužene za određene zadatke", kazao je Srb, te dodao kako se HSP u Hrvatskoj smatra izrazito nacionalističkom strankom:

"To je zbog našeg domoljublja i želje za zaštitom od velikosrpskog projekta. hrvatski nacionalizam uvijek je bio defanzivan, nikada ofanzivan", kazao je u oštro intoniranom govoru Srb te dodao kako će se njegova stranka ubuduće zalagati da BiH i dijaspora umjesto sadašnja tri mjesta u Saboru, imaju osam koliko imaju i nacionalne manjine.