BiH
0

Veliko lobiranje za Sporazum o pridruživanju

FENA
"Konačni datum potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju još nije određen, što znači da 28. ili 29. april nije ni potvrđen niti odbačen kao mogućnost održavanja ceremonije potpisivanja," izjavio je za FENU šef bh. diplomatije Sven Alkalaj, nakon dvodnevnog lobiranja u Briselu.

Alkalaj je u Brieslu lobirao kako bi Evropska komisija ispunila svoja obećanja koja su od parafiranja Sporazuma u decembru prošle godine bila uslovljena usvajanjem zakona o reformi policije.

"Mi nesmanjenim tempom nastavljamo s lobiranjem da bi se ranije obećani datum održao. Tokom razgovora s brojnim zvaničnicima EU došao sam, međutim, konačno i do činjeničnog stanja u vezi s proceduralnim teškoćama. Najveći problem u ovom trenutku je proces prevođenja više od 1.300 stranica teksta Sporazuma i Privremenog trgovinskog sporazuma na svih 22 službena jezika Evropske unije. Dodatni problem je pravna provjera svakog paragrafa svake stranice ovih sporazuma, jer se radi o primarno ekonomsko-trgovinskoj tematici", izjavio je Alkalaj za FENU uoči polijetanja iz Brisela.

Dodao je da je od predstavnika Evropske komisije dobio "čvrsta uvjeravanja da postoji iskrena želja da se ulažu ogromni napori i da sve resorne službe u Briselu rade danonoćno kako bi se ranije utvrđeni datum održao".

"U ove procese su se nesebično uključili i predstavnici slovenačkog predsjedništva EU u Bruxellesu, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, slovenački premijer Janez Janša, kao i odgovarajuće službe predsjednika Barosa i visokog predstavnika EU za zajedniču vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane", izjavio je Alkalaj.

Ministar Alkalaj je ostavio mogućnost da se ipak svi preostali poslovi "ne sustignu" do kraja aprila što, kako je rekao, ne bi bio naročiti gubitak za BiH imajući u vidu da je naredno redovno zasjedanje ministara vanjskih poslova EU već zakazano za 26. maj u Briselu.

Tokom dvodnevnog boravka u sjedištu EU ministar Alkalaj se sastao s evropskim komesarom za proširenje Olli Rehnom i većinom glavnih operativaca Evropske komisije zaduženih za BiH i balkanski region - direktorom Direkcije za proširenje Michaelom Leighom, političkim direktorom za zapadni Balkan Michaelom Giffonijem, najbližim saradnicima Javiera Solane i brojnim drugim predstavnicima Evropske unije.