Mjera za čistiji zrak
25

Veliko interesovanje za zamjenu peći u KS-u: Pristiglo više od 2.000 aplikacija

B. R.
Projekat zamjene peći u Kantonu Sarajevo podržao UNDP (Ilustracija: Shutterstock)
Projekat zamjene peći u Kantonu Sarajevo podržao UNDP (Ilustracija: Shutterstock)
Za subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva cerficiranim pećima i toplotnim pumpama u Kantonu Sarajevo do 15. februara je pristiglo 2.160 aplikacija. To je za resorno ministarstvo pokazatelj velike zainteresovanosti građana.

Kako su saopćili iz kantonalnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, rezultati poziva bi trebali biti poznati do 15. marta.

Najavili su da će radna grupa narednih dana pregledati aplikacije, evaluirati ih, te rangirati prema uslovima i sistemu bodovanja definisanim pozivom i modelom pilot projekta.

Ukazali su da će radna grupa napraviti dvije rang liste. Rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju peći i rang listu aplikanata za nabavku i ugradnju toplotnih pumpi. Kako su naveli, konačne rang liste će biti javno objavljene na web stranici ovog ministarstva i web stranici UNDP-a.

Potom će uslijediti, kako su istakli, izrada projekata za ugradnju certificiranih peći i toplotnih pumpi, a to će vršiti ovlaštene projektantske kuće.

Paralelno sa prethodnim aktivnostima UNDP će objaviti javni poziv firmama za izvođenje radova i za nadzor nad izvođenjem radova, te kreirati listu pretkvalifikovanih firmi za izvođenje radova i stručni nadzor.

Izrađeni projekti, kako su naglasili, će biti poslani pretkvalifikovanim izvođačima radova sa zahtjevom za ponudu na osnovu kojih će se definisati ukupna investicija te iznosi subvencija, odnosno učešća krajnjih korisnika.

Korisnici će biti obaviješteni o izabranoj firmi i iznosu koji moraju uplatiti toj firmi za izvođenje radova, a preostali dio će UNDP uplatiti navedenim firmama, prema uslovima iz ponuda.

Nakon toga slijedi ugradnja certificiranih peći i toplotnih pumpi koja će se vršiti uz stručni nadzor, saopćili su iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, kantonalna vlada ovim subvencioniranjem nastoji doprinijeti smanjenju zagađenja zraka.