Dobili stipendije
531

Veliki uspjeh bh. studenata pravnih fakulteta na Vis Moot takmičenju u Beču

Klix.ba
Vis Moot takmičenje u Beču
Vis Moot takmičenje u Beču
Pored historijskog uspjeha Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici na ovogodišnjem 26. Vis Moot takmičenju (3. mjesto), još je jedan razlog zašto se u Beču govorilo o BiH, ali i o Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Članovi tima Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici i njihov trener prof. dr. Zlatan Meškić izborili su uspjeh koji bi trebao obradovati cijelu BiH. Malo je lijepih i radosnih vijesti, pa joj treba dodati još jednu. Pobjednička ekipa na ovom takmičenju je bio Pennsylvania State University iz SAD.

U takmičenjima u Beču su učestvovala četiri studenta sa tog fakulteta, a jedan od njih je Muhamed Tulić, diplomirani student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Treba istaći činjenicu da je u ovom takmičenju učestvovalo 378 univerziteta iz cijelog svijeta, a da su u polufinalu od četiri ekipe i ukupno 8 takmičara (po dva za svaku ekipu), od osam studenata tri studenta bila iz BiH! To su bila dva člana Pravnog fakulteta iz Zenice i Muhamed Tulić, koji je nakon završenog Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dobio stipendiju uglednog Pennsylvania State University za svoje master studije.

Interesantno je da je tu stipendiju Muhamed Tulić dobio upravo zbog svog uspješnog nastupa na 25. Vis Moot takmičenju. On je prošle godine na ovom takmičenju predstavljao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Nastup sarajevskog tima, kojeg treniraju prof. dr. Meliha Povlakić, Aida Skenderagć i Fahira Brodlija (kolegice Aida i Fahira su inače i same bile učesnice ovog prestižnog takmičenja u ranijim godinama) je bio zapažen.

O tome govori činjenica da su sva tri člana tima dobila jednogodišnju stipendiju za svoje master studije u SAD, i to Muhamed Tulić na Pennsylvania State University, a Alija Genjac i Ena Lalić (koja će stipendiju koristiti iduće godine) na prestižnom University of Pittsbourgh. Ovaj Univerzitet, i posebno lično profesor Brand, koji je boravio više puta u BiH i gostovao na Pravnom fakultetu u Sarajevu i na Pravnom fakultetu u Zenici, u svakom pogledu podržavaju timove iz BiH.

U posljednjih nekoliko godina, nakon svakog takmičenja jedan student dobije jednogodišnju stipendiju na tom Univerzitetu. To su do sada bile Nevena Jevremović, Fahira Brodlija, Alija Genjac i Ena Lalić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Arnela Maglić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

U javnosti se malo zna kako je veliko i značajno ovo takmičenje. U svijetu se održava mnogo takmičenja u simuliranom suđenju za studente pravnih fakulteta, a ovo spada u red najprestižnijih ako nije i najprestižnije.

Takmičenje Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot je takmičenje u međunarodnoj arbitraži i međunarodnom poslovnom pravu. Organizator takmičenja je Association for the Organization and Promotion of the Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, a sponzorske organizacije su mnogi poznati svjetski univerziteti, centri za arbitražno rješavanje sporova, Komisija UN za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) i Pravni fakultet Univerziteta u Beču. Headhunteri velikih advokatskih tvrtki prate ova takmičenje kao i veliki broj pre-mootova u cijelom svijetu te se na taj način uspješnim učesnicima otvaraju izvanredne mogućnosti za njihovu dalju karijeru.

Od bosansko-hercegovačkih univerziteta prvi je na ovom takmičenju učestvovao Univerzitet u Sarajevu (2010/11), a onda su se pridružili Univerziteti iz Zenice, Banja Luke, Mostara i Tuzle.

Potencijal studenata iz Bosne i Hercegovine prepoznali su američki univerziteti, kao i američka Vlada. Nastup studenata u Beču, boravak od deset dana u Beču, višemjesečne pripreme i treninzi ne bi bili mogući bez pomoći CLDP – Commercial Law Development Program koji djeluje pod pokroviteljstvom Vlade SAD-a.

Budući da se radi o zahtjevnom takmičenju, studente i Univerzitete podržavaju i drugi. Sarajevski Pravni fakultet je imao do sada podršku od Notarske komore Federacije BiH, Triglav osiguranja, ASA Šped-a, Addiko banke, advokatskih ureda itd. Međutim, s obzirom na novi trezorski način finansiranja visokog obrazovanja, postaje sve teže primiti i realizirati donacije, što u Kantonu Sarajevo ozbiljno ugrožava učešće studenata na ovom i sličnim takmičenjima. Smije li ovim talentiranim i vrijednim ljudima to biti prepreka?