Salon inovacija u Moskvi
0

Veliki uspjeh bh. inovatora

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Brava bez ključa bugojanskog inovatora Rusmira Mustajbegovića dobila je zlatnu medalju na upravo završenom četverodnevnom IX moskovskom salonu inovacija i investicija, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Brava se proizvodi (može se naći u specijaliziranim prodavnicama u BiH), pa se na izložbama inovacija predstavlja kao nov proizvod. Samim tim ima veće šanse za tačniju procjenu vrijednosti, i bolju nagradu, od inovacija koje se predstavljaju kao ideje.

Zavoj-imobilizator naziv je inovacije Zorana Dujakovića iz Banje Luke koja je nagrađena srebrom.

Predstavljena je u obliku modela, bezmalo onakvog kakav će biti i tvornički proizvod, što je žiri i lakše procijenio i dobro nagradio.

Srebrenu medalju je dobila i njegova sugrađanka Vukica Božić za bolesničku kadu koja se postavlja na krevet.

Kada nije donesena u Moskvu, ali je donesen album slika napravljen u bolnici. Ova kada će i bolesnicima i bolničarima olakšati održavanje higijene teško bolesnih, nepomičnih osoba.

Treća srebrena medalja pripala je Darku Dujmoviću iz Orašja za uređaj za prodaju elektronskih informacija.

Fikret Alić, asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli, dobio je bronzanu medalju za rashladnik elektronskih uređaja.

Ovakvu medalju dobili su još Radmila Drobić (ergonomska radna stolica) i Oliver Božić (roletna s folijama u bojama), oboje iz Banje Luke.

Generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH i član Izvršnog komiteta Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) Husein Hujić imao je tešku i časnu dužnost da pronađe najbolju inovaciju i da njenom autoru uruči pehar i diplomu IFIA-e.

Riječ je o novom materijalu od plastike, upotrebljivom na temperaturama od minus 140 do plus 120 stepeni Celzijevih, koji je predstavio Tehnološki institut iz Kazana.