{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veliki uspjeh bh. inovatora

F
29.8.2009. u 16:49
0
2
Veliki uspjeh bh. inovatora
0
Veliki uspjeh bh. inovatora
Foto: Ilustracija
Brava bez ključa bugojanskog inovatora Rusmira Mustajbegovića dobila je zlatnu medalju na upravo završenom četverodnevnom IX moskovskom salonu inovacija i investicija, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.
Brava se proizvodi (može se naći u specijaliziranim prodavnicama u BiH), pa se na izložbama inovacija predstavlja kao nov proizvod. Samim tim ima veće šanse za tačniju procjenu vrijednosti, i bolju nagradu, od inovacija koje se predstavljaju kao ideje.

Zavoj-imobilizator naziv je inovacije Zorana Dujakovića iz Banje Luke koja je nagrađena srebrom.

Predstavljena je u obliku modela, bezmalo onakvog kakav će biti i tvornički proizvod, što je žiri i lakše procijenio i dobro nagradio.

Srebrenu medalju je dobila i njegova sugrađanka Vukica Božić za bolesničku kadu koja se postavlja na krevet.

Kada nije donesena u Moskvu, ali je donesen album slika napravljen u bolnici. Ova kada će i bolesnicima i bolničarima olakšati održavanje higijene teško bolesnih, nepomičnih osoba.

Treća srebrena medalja pripala je Darku Dujmoviću iz Orašja za uređaj za prodaju elektronskih informacija.

Fikret Alić, asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli, dobio je bronzanu medalju za rashladnik elektronskih uređaja.

Ovakvu medalju dobili su još Radmila Drobić (ergonomska radna stolica) i Oliver Božić (roletna s folijama u bojama), oboje iz Banje Luke.

Generalni sekretar Asocijacije inovatora BiH i član Izvršnog komiteta Svjetske federacije inovatorskih organizacija (IFIA) Husein Hujić imao je tešku i časnu dužnost da pronađe najbolju inovaciju i da njenom autoru uruči pehar i diplomu IFIA-e.

Riječ je o novom materijalu od plastike, upotrebljivom na temperaturama od minus 140 do plus 120 stepeni Celzijevih, koji je predstavio Tehnološki institut iz Kazana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: