BiH
0

Veliki uspjeh bh. inovatora u Parizu

FENA
Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata (AIFF) dodijelilo je svoje najveće priznanje, Veliku medalju časti Konkur Lepin francuskoj ambasadorici u BiH Maryse Berniau i predsjedniku Asocijacije inovatora u BiH Hajrudinu Šumanu za njihova nastojanja da se BiH što uspješnije predstavi u Parizu na 107. izložbi inovacija.

Kako je saopćeno iz Asocijacije inovatora BiH, ambasadorici Berniau priznanje je dodijeljeno "za pouzdanu i stalnu podršku inovatorima BiH“, dok je Šumanu dodijeljeno "za primjerno zalaganje za progres na bazi inovacija“.

Rezultat tako temeljitih priprema ogleda se i u tome što je svih 11 inovacija na jučer završenoj 107. izložbi inovacija nagrađeno medaljama i diplomama.

Najviše truda da se dobro predstavi u Parizu uložio je, ali i dobio najviše priznanja, Branko Milićević iz Posušja. Predstavio je tri inovacije i dobio tri nagrade.

Zlatnu medalju dobio je za plastenik, čiji se gornji kat može dizati i spuštati, u zavisnosti od rasta biljki i klimatskih prilika. Srebro je dobio za makaze i kliješta s hidrauličnim pogonom, dok mu je AIFF dodijelilo svoju medalju za bestrzajno uže za vuču vozila.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je srebrenu medalju za nesmrzavajući brisač šoferšajbi i medalju AIFF za osjetna praktična poboljšanja na kutijama tetrapak ambalaže.

Zoran Dujaković iz Banje Luke dobio je zlatnu medalju za građevinske skele koje se mogu postaviti na svim visinama bez oslonca na tle.

Medalje udruženja AIFF dobili su i magistar Fikret Alić, asistent na Mašinskom fakultetu u Tuzli (uređaj koji, kad se ugradi u motorno vozilo, pretvara svako vozilo od zagađivača u prečistač zraka), Bruno Marušić iz Širokog Brijega (automobilska svjećica s kojom vozilo može preći više od milion kilometara) i Ata Stojić iz Sarajeva (džepni pribor za lakiranje i čišćenje noktiju).

Bronzane medalje dodijeljene su studentskim dublovima, jednom iz Banje Luke Tamari Karić i Berini Šuščević, za dozer oralnih lijekova, drugom iz Sarajeva Edinu Dumanjiću i Amili Rašidagić, za držač krede i pastelnih bojica.