U spomen vojvodi Draži
1

Veliki skup četnika u Draževini kod Višegrada

Sarajevo-x.com
Sa prošlogodišnjeg skupa ((Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com))
Predstavnici Ravnogorskog pokreta obilježili su i ove godine 13. marta godišnjicu hapšenja četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića u mjestu Undrulje kod Višegrada.

Kako bi obilježili 65. godišnjicu otkako je "crvena banda kidnapovala Mihailovića i mučki ubila njegove pratioce" majora Dragišu Vasiljevića, kapetana Nikolu Majstorovića i poručnika Blagoja Kovača, predstavnici Ravnogorskog pokreta okupljaju se svake godine u mjestu Undrulje kod Višegrada.

U tom je mjestu Mihailović uhapšen 13. marta 1946. nakon što se sa pratiocima krio poslije rata. Uhapšen je, osuđen za ratne zločine koje je na prostoru Istočne Bosne počinio tokom rata nad muslimanima, Hrvatima, ali i Srbima koji su bili pripadnici partizanskih jedinica ili ih podržavali.

"Ovo je još jedаn čаs istorije srpskogа nаrodа. Ovdje je diplomаtа, vojni аtаše, i komаndаnt krаljeve vojske u otаdžbini uhvаćen od strаne komunističke vlаsti. Prošlo je 65 godinа kаko su nаs lаgаli dа je Nikolа Kаlаbić izdаo svogа brаtа. Hvаlа Bogu sudske vlаsti Srbije dаnаs i zvаnično potvrđuju dа gа Nikolа nije izdаo, jer su njegа ubili mnogo rаnije nego Drаžu", rekаo je na današnjem skupu Jovo Vukelić, predsjednik Centrаlne otаdžbinske uprаve Rаvnogorskog pokretа otаdžbine Srpske, a prenosi portal Višegrad24.info.

Jovаn Gаrdović, igumаn mаnаstirа u Dobrunskoj Rijeci, rekаo je "dа se zločini pojedinаcа ne mogu stаvljаti nа njegovu dušu":

"Čičа Drаžа je bio čаstаn oficir, rodoljub i četnik. Imа Bogа, sve će se sаznаti, jer nikаd se ništа lаžimа nije moglo sаkriti."

Mihailović je strijeljan 17. jula 1946. godine, a pripadnici Ravnogorskog pokreta i simpatizeri godinama u Srbiji vode pravnu bitku za rehabilitaciju Mihailovića, poništenje presude i vraćanje građanskih prava četničkom vojvodi. I sa ovogodišnjeg skupa odaslane su poruke vlastima Srbije da rehabilitiraju Dražu, slavljeni su njegovi "podvizi", pjevane pjesme, i kuđen Jovo Kapičić, narodni heroj i pripadnik OZNA-e koji je učestvovao u Mihailovićevom hapšenju. Ravnogorci i dalje traže mjesto na kojem je Mihailović sahranjen, kako bi, kako kažu, mogli otići i pokloniti mu se.

Mihailović je osim za neke od najbrutalnijih ratnih zločina koje su on i njegove četničke jedinice počinili tokom Drugog svjetskog rata, osuđen i "zbog saradnje sa okupatorom". Dok se dio BiH ali i Balkana užasava svega na što asociraju Mihailović i njegova ostavština, očito je da u BiH i regiji postoji mnogo onih kojima su četnička i fašistička ideologija itekako bliski. BiH nema zakon o zabrani isticanja fašističkih obilježja tako da je skup u Undruljama koje su Ravnogorci preimenovali u Draževina, za sada legalan. RTRS je krajnje pozitivno o ovom događaju izvijestio u centralnom dnevniku u 19.30 sati.