Doći će i gradonačelnica
344

Veliki protesti podrške narodu Ukrajine najavljeni u Sarajevu za vikend

N. V.
Veliki protest podrške narodu Ukrajine bit će organizovan u Sarajevu, u subotu, 9. aprila u 12 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

Brojne Sarajlije i Sarajke su najavile prisustvo i potporu mirnom protestu sa porukom "Stojimo uz Ukrajinu".

Na skupu su najavljeni brojni govornici i govornice, a prva će se obratiti gradonačelnica Benjamina Karić i Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH. Svoje poruke će poslati direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić, aktivisti Centra za postkonfliktna istraživanja koji su pokrenuli ideju za organizaciju skupa, a program će upotpuniti Belma Alić, čelistica Sarajevske filharmonije.

Gradonačelnica Karić je u nekoliko svojih ranijih poruka iskazala važnost podrške Sarajeva.

"Ovo nije političko, ovo je civilizacijsko pitanje, ovo je pitanje Evrope kakvu sanjamo i želimo, i najmanje što Sarajevo može učiniti je da jasno podigne svoj glas. Govorili su 'nikada više' Sarajevo, a sada se isti oblak nadvija nad ukrajinskim gradovima. Mi koji smo preživjeli agresiju ne smijemo i ne možemo šutjeti dok drugima prijeti slična sudbina", poručila je gradonačelnica Benjamina Karić o ratu u Ukrajini.

Predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja Velma Šarić poručila je da moramo stvoriti okvir za društvo u kojem će nove generacije imati odgovornosti i hrabrosti da stanu protiv zločinaca i nepravde.

"Iz godine u godinu radimo na istraživanjima, na obrazovanju novih generacija o ratu u Bosni i Hercegovini. Na svakoj izložbi, predstavljanju neke nove publikacije, povodom svake godišnjice, u svakom razgovoru sa žrtvama, postalo je normalno i uobičajno da govorimo ‘nikad više’ dok se historija ponavlja možda ne ovdje, ali sada i na nekom drugom mjestu. Spremnošću da stanemo uz narod Ukrajine naš grad pokazuje da razumijemo i da smo im spremni biti podrška", dodala je Šarić.

Reditelj Dino Mustafić je na svom Twitter nalogu ukazao na vezu Sarajeva i Ukrajine.

"Mi dobro znamo kroz šta prolaze Ukrajinci. Naši apeli su podrška i saosjećanje za ljude koji pate u ratu, gube živote i porodice, svoje kuće. Sarajevo je grad koji radi svoje historije ima moralnu obavezu da reaguje na ubijanje i smrt nedužnih", napomenuo je reditelj Dino Mustafić.

Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva i jedan od ključnih glasova na podizanju svijesti o stanju u Ukrajini iz naše zemlje, pridružio se pozivu građanima i građankama na skup.

"Oni i dalje trebaju našu podršku, svakodnevno pristižu novi izvještaji o ubijanju i uništavanju. Zato pozivam sve prijatelje, sve građanke i građane Sarajeva da se pridruže ovom protestnom skupu u subotu. Mi znamo, a rijetko ko zna i razumije, šta znači kada neko uništava grad, zemlju, život, ali također znamo koliko znači svaka riječ podrške u takvim trenucima. I prigodno je da upravo ovih dana, kada obilježavamo 30 godina od početka opsade Sarajeva koje smo odbranili i sačuvali, damo podršku onima koji sada brane i čuvaju svoju slobodu i naše zajedničke ideale i vrijednosti", kazao je Halilović.