BiH
0

Veliki proces o Srebrenici započeo incidentom

FENA
Sudski proces sedmorici bosanskih Srba, kojima su sudi za masakr u Srebrenici, u kojoj je ubijeno gotovo 8.000 Bošnjaka, započeo je incidentom između glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte i advokata odbrane.

Rasprava u ICTY-u se odmah orijentirala ka proceduralnim pitanjima nakon prekida izjave Carle del Ponte.

Glavna tužiteljica, koja je željela napraviti kratak govor kako bi označila otvaranje sudskog procesa, govorila je o svojoj posjeti u utorak Srebrenici povodom obilježavanja jedanaeste godišnjice masakra.

"Početkom ove sedmice bila sam u Potočarima na obilježavanju 11. godišnjice zvjerstava počinjenih u Srebrenici. Bila sam tu s hiljadama osoba u žalosti, uglavnom žena... uspjela je samo da kaže glavna tužiteljica kada su je prekinuli advokati odbrane. Oni su naglasili da je taj govor "emotivan" i da bi trebao biti predviđen za temeljnu analizu dosjea predviđenog 21. augusta nakon odmora ICTY-a.

"Ne radi se o emocijama, apsolutno ne, moji dragi advokati odbrane. Činjenice su.... pobunila se Del Ponte. Suci su ipak odlučili da ona o tome treba da govori u augustu.

Masakr u Srebrenici tokom rata u BiH je jedna od najtamnijih strana sukoba koji su doveli do raspada bivše Jugoslavije i ICTY ga je proglasio "genocidom".

Dvojica glavnih optuženih za masakr, vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić i politički vođa Radovan Karadžić još su u bijegu.