|

Veliki prijem za premijera Kuvajta

Veliki prijem za premijera Kuvajta
0
S
Sarajevo-x.com
24.11.2009. u 15:30
11
komentara
0

dijeljenja
Veliki prijem za premijera Kuvajta
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, po dolasku premijera Države Kuvajt NJ.V. šeika Nassera Mohammeda Al-Ahmeda Al-Jabera Al-Sabaha, u zgradu Predsjedništva BiH, održali su kraći sastanak tete-a-tete. Nakon susreta članova Predsjedništva BiH i kuvajtskog premijera, održan je sastanak državnih delegacija BiH i Države Kuvajt.
Sastanku su, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i šefa Kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslava Vujičića prisustvovali i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, ambasador BiH u Državi Kuvajt Jasin Ravašde.

U delegaciji Države Kuvajt, pored premijera, šeika Nassera Mohammeda Al-Ahmeda Al-Jabera Al-Sabaha, bili su zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah, ministar finansija Mustafa Jassem Al-Shimali, ministar pravde Rashid Abdulmonhsen Al-Hammad, ministar trgovine i industrije Ahmad Rashed Al-Haroun, nerezidentni ambasador Države Kuvajt za BiH Yousif Al-Enaizi, te brojni predstavnici vladinog i privatnog sektora.

U zgradi Predsjedništva BiH održana je i ceremonija potpisivanja sporazuma između Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt.

Memorandum o razumijevanju o održavanju bilateralnih konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Države Kuvajt potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Kuvajt šeik dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah .

Kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvitak za Projekat „Autoput Kakanj - Donja Gračanica“ potpisali su ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Kuvajt šeik dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah.

Zapisnik o današnjim razgovorima državnih delegacija Bosne i Hercegovine i Države Kuvajt, potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Države Kuvajt šeik dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah.

U zapisniku o razgovorima državnih delegacija BiH i Države Kuvajt stoji da je, tokom susreta, dogovoreno razvijanje i unapređenje saradnje na svim poljima, te da je, između ostalog, razgovarano o:

- Uspostavljanju i unapređenju rada mješovitih komiteta s ciljem objedinjavanja, regulisanja i unapređivanja svih vidova saradnje Bosne i Hercegovine i Kuvajta
- Sklapanju sporazuma o zdravstvenoj saradnji, s ciljem razvoja svih oblika saradnje na polju zdravstva, uključujući razmjenu iskustava, učešće na naučnim skupovima i konferencijama, prenos najnovijih naučnih znanja i dostignuća, zapošljavanje medicinskih kadrova iz Bosne i Hercegovine u kuvajtskim zdravstvenim ustanovama, te liječenje i rehabilitacija pacijenata iz Kuvajta u medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini
- Sklapanju sporazuma u oblasti turizma s ciljem pospješivanja turističke saradnje, uključujući rekreacioni, zdravstveni, sportski i rehabilitacioni turizam
- Potpisivanju već parafiranog sporazuma o avio-prevozu s ciljem omogućavanja direktnog prevoza putnika i roba, kao i pružanje svih uobičajenih olakšica za avio prelete nad obje zemlje.

Na kraju, stoji u zapisniku, dvije strane, Bosna i Hercegovina i Država Kuvajt, preporučuju svim zvaničnim organima u obje prijateljske zemlje da, što je prije moguće, realizuju sadržaj ove izjave.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...