BiH
0

Veliki otpor izgradnji džamije u Ljubljani

Klix.ba
Islamska zajednica nailazi na silan otpor u pokušaju da napokon dobije odgovarajući vjerski i kulturni objekat u glavnom gradu Slovenije.

Kako javlja jučerašnje Oslobođenje, o tome najbolje svjedoći tekuća akcija prikupljanja potpisa birača u znak potpore referendumu kojim bi se onemogućila realizacija projekta koji je nadavno dobio zeleno svjetlo Gradskog vijeća Ljubljane.

Aktuelni problem nije jedini razlog, ali je bio povod da slovenskog muftiju Osmana Djogića primi predsjednik države Janez Drnovšek, koji je tom prilikom izrazio očekivanje da će se u međusobnom dijalogu zajedničkim snagama naći rješenje koje će muslimanima u Sloveniji osigurati sve uslove za kulturno, humano i čovjeka dostojno djelovanje. Muftija Djogić je apostrofirao teškoće sa kojima se muslimani susreću u posljednje vrijeme, istakavši uvjerenje da inicijatori referenduma protiv izgradnje islamskog centra ne doprinose slici Slovenije kao države u kojoj se bespogovorno poštuju osnovne slobode.

Pitanje podizanja sakralnog i kulturnog objekta jedne vjerske zajednice ne može biti pitanje javnog mijenja, smatra Djogić, već moralnih principa i zakona, na kraju i međunarodnih konvencija o ljudskim i pravima manjina. Ukoliko pobudnici dobiju dovoljno podrške za nastavak referendumske procedure, Islamska zajednica će zatražiti zaštitu kod Ustavnog suda Slovenije, zahtjevom za procjenom ustavnosti referendumskog pitanja, najavio je muftija.

Prijedlog da se za potrebe Islamske zajednice umjesto jednog kompleksa (čiji gabariti ustvari najviše i smetaju protivnicima) izgradi više manjih molionica, po muftijinom mišljenju, neprihvatljiv je iz nekoliko razloga. Osim što bi pretpostavljalo angažman većeg broja hodža i donijelo veće troškove, takvo rješenje ne bi odgovaralo stvarnim potrebama zajednice, čiji članovi nemaju potrebe samo za vjerskim, već i za kulturnim, društvenim, sportskim i drugim aktivnostima.