BiH
387

Veliki jubilej Behram-begove medrese u Tuzli, ustanove koja ima važnu ulogu u BiH

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Behram-begova medresa u Tuzli, koja je dosad iznjedrila brojne generacije, ovih dana bogatim programom obilježava 390 godina postojanja.

Tuzlanska medresa najstarija je odgojno-obrazovna ustanova na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a u historijskim dokumentima prvi put se spominje 1626. godine.

Ova ustanova je u kontinuitetu radila sve do Drugog svjetskog rata, kada je svoj rad prekinula na nekoliko mjeseci.

Uredbama tadašnjeg režima Behram-begova medresa je skupa sa svim drugim okružnim medresama u BiH 15. januara 1949. godine zatvorena.

"Prema uredbi tadašnjeg Narodnog odbora Općine Tuzla prekinut je rad Behram-begove medrese u Tuzli. Učenici se nakon zimskog raspusta više nisu vratili u svoje klupe, a oni koji su željeli svoje školovanje su nastavili u nekim drugim školama", kazao je direktor Behram-begove medrese u Tuzli Ahmed ef. Hatunić.

U periodu mirovanja koji je trajao 44 godine svi pisani i materijalni tragovi o tuzlanskoj medresi su nestali, a čak je 1974. godine srušena i njena zgrada koja se nalazila u centru Tuzle.

Od te građevine ostao je samo ulazni portal, odnosno kapija koja danas slovi za jedan od simbola Tuzle.

Prema Hatunićevim riječima, rad ove odgojno-obrazovne ustanove koja danas ima važnu ulogu u BiH ponovo je uspostavljen 6. oktobra 1993. godine.

"Od tada do danas prošle su 23 godine uspješnog rada. Možemo kazati da danas Behram-begova medresa u Tuzli ima zapaženu poziciju u sistemu obrazovanja grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine u cijelosti. Jedna je to od šest medresa u obrazovnom sistemu Islamske zajednice u BiH, a prije desetak godina proglašena je ustanovom od javnog interesa", dodao je Hatunić.

Behram-begova medresa u Tuzli danas ravnopravno učestvuje u svim programima skupa sa svim ostalim školama na području TK.

"Danas imamo 518 učenika i učenica raspoređenih u 16 odjeljenja. U nastavnim planovima i programima izučavaju se vjerski i predmeti društvenog, jezičkog, prirodno-matematičkog i multidisciplinarnog područja. Svi učenici i učenice ovdje borave 24 sata, a velika pažnja se posvećuje odgojnom radu. Nakon nastavnog procesa koji je uvijek u jutarnjim satima, poslijepodnevni sati su rezervisani za odgojni rad na individualnoj osnovi, ali i vannastavne aktivnosti", ističe Hatunić.

Na osnovu vrednovanja koja sprovodi Pedagoški zavod TK, Behram-begova medresa u Tuzli je u proteklih 12 godina devet puta zauzela prvo te tri puta drugo mjesto, zahvaljujući uspjesima koje postižu njeni učenici.

Obilježavanje 390. godišnjice počelo je prije 15 dana, a najvažnije aktivnosti bit će upriličene u narednim danima.

"Jedna od najznačajnijih aktivnosti bit će upriličena sutra, a to je okrugli sto u okviru kojeg će 16 izlagača govoriti o historijatu Behram-begove medrese u Tuzli, odgojno-obrazovnom procesu, njenom radu u komunističkom periodu do 1949. godine te novom periodu od reaktiviranja do danas. U petak će biti upriličeni sportski susreti, dok će u ponedjeljak biti upriličena promocija monografije Behram-begove medrese u Tuzli. Na kraju, bit će upriličena i svečana akademija u povodu 390 godina, gdje će biti dodijeljena priznanja istaknutim pojedincima i ustanovama, a koje su doprinijele u radu ove ustanove", kazao je pomoćnik direktora za nastavu Mensur ef. Husić te dodao da sve aktivnosti obilježavanja godišnjice prati izložba slika, levhi i fotografija koje su pripremili učenici ove ustanove u Tuzli.

Od 1993. godine do danas Behram-begova medresa iznjedrila je blizu dvije hiljade diplomanata, a među njima su i veoma kompetentna imena koja zauzimaju veoma važnu ulogu u bh. društvu.

Trenutno postoji inicijativa da se historijski kompleks Behram-begove džamije, mekteba i medrese u Tuzli obnovi u onoj formi i izgledu kakav je bio prije Drugog svjetskog rata.