BiH
0

Veliki interes medija za Pašovićevog "Fausta"

FENA
Predstava East West Centra "Faust" u režiji Harisa Pašovića koja je izvedena na otvaranju Festivala MESS pobudila je interesiranje brojnih domaćih svjetskih medija.

Reutersovu priču o "Faustu" u Sarajevu prenijeli su američki The New York Times, Yahoo News u Indiji, Singapuru, Kanadi, Australiji i mnogi teatarski siteovi.

RTV Slovenije je na svom web-siteu objavila opširnu priču o Pašovićevom „Faustu“, hrvatski nedeljnik „Nacional“ objavio je veliki intervju s Harisom Pašovićem, a izvještaj sa sarajevske premijere donio je i beogradski „Danas.“

S obzirom na to da se u svijetu napravi na hiljade predstava godišnje, a samo nekoliko postanu vijest koju prenose svjetske agencije, ovakav interes svjetskih medija je veliki uspjeh za bh. teatar i kulturu naše zemlje.

U „Faustu“ igraju Damir Markovina, Amar Selimović, Lidija Stevanović, Miroslav Fabri, Jasenko Pašić, Maja Izetbegović, Aldin Omerović i Irma Alimanović. Muziku uživo izvode Dino Šukalo i Amar Češljar. Scenografi su Amir Vuk Zec, Lada Maglajlić i Omar Šelo. Kostimografi su dizajnerski trio Kao Pao Shu, dizajneri plakata i programa Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek, a za fizičku pripremu su zaduženi Mesko Čuljević i Amel Mekić.

Predstava „Faust“ je napravljena u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Festivla MES Sarajevo. Naredne predstave „Fausta“ u Sarajevu planiraju se za decembar.