Goražde
0

Veliki broj oboljelih od gripe

FENA
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde do sada je registrovano oko 100 osoba oboljelih od gripe, mada se pretpostavlja da je taj broj znatno veći.

Kako je Feni kazala specijalistica porodične medicine u goraždanskom Domu zdravlja dr. Rabina Hadžiahmetović, u porodične ambulante ove ustanove svakodnevno se javljaju pacijenti sa simptomima gripe.

  • Vjerovatno ima i više oboljelih, s obzirom na to da se svi ne javljaju ljekaru. Dakle oboljelih ima, ali mnogo manje nego što smo očekivali. Pogrešno je što se dobar dio onih koji obole odmah javljaju ljekaru jer tako virus gripe prenose i na zdrave osobe, kazala je dr. Hadžiahmetović uz preporuke kada se pacijenti sa simptomima gripe trebaju javiti ljekaru.

  • Naša je preporuka da najprije izbjegavaju javna mjesta, konzumiraju tople napitke u kombinaciji s vitaminom C te lijekove za snižavanje temperature. Tek ukoliko temperatura i kašalj potraju tada se obavezno pacijenti trebaju javiti ljekaru da bi se izbjegle eventualne komplikacije poput upale pluća, pojasnila je ona.