Ima i zloupotreba
88

Veliki broj funkcionera u BiH ima pravo na službeni stan, to državu košta stotine hiljada KM

B. R.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Veliki je broj onih koji u javnom sektoru imaju pravo na službeni stan ili da im se budžetskim novcem plaća zakupljeni stan. Među njima su i iznimno dobro plaćeni parlamentarci i ministri.

S obzirom na glomazan državni aparat, riječ je o stotinama ljudi koji koriste ovo pravo. Budžetski trošak za ostvarivanje ovog prava je veliki te je za mnoge kao takav neprimjeren. Neprimjeren je utoliko više zbog toga što je javni sektor nefunkcionalan, što ovo pravo koriste visoko plaćeni političari, direktori i službenici te zbog vrlo loših uslova rada u privatnom sektoru.

Ovo pravo postaje još veći problem kada se zloupotrebljava. Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera Hrvatske, je najsvježiji primjer zloupotreba koje su danima u centru pažnje javnosti. Frka-Petešić je priznao da se koristio državnim stanom u Zagrebu, iako nije imao pravo na to. Ovaj stan je među prvima koji su obnovljeni nakon snažnog zemljotresa u hrvatskom glavnom gradu, dok mnogi drugi stanovnici još čekaju na to.

Propisima državne i entitetske vlasti garantovani su službeni stanovi ili da se iz budžeta plaćaju zakupljeni stanovi. Osim ministara i parlamentaraca, ovo pravo imaju mnogi drugi uposlenici javnog sektora.

Državni nivo

Visina naknade za zakupljeni stan onima u državnim organima može iznositi maksimalno do visine osnovice za obračun plata. Trenutno ta osnovica iznosi više od 400 KM. Iznimka je onda kada to zahtijevaju posebni uslovi vezani uz osiguranje pojedinih osoba - visina naknade za zakup utvrđuje se posebnim ugovorom sa zakupodavcem.

Na nivou državne vlasti pravo na ovu naknadu imaju zaposleni čije je prebivalište udaljeno više od 80 kilometara od mjesta rada.

Federacija Bosne i Hercegovine

Pri Vladi Federacije Bosne i Hercegovine djeluje Komisija za rješavanje statusnih pitanja, a koja odlučuje o dodjeli stanova za privremeni smještaj članova izvršne vlasti i drugih koji su na javnim funkcijama. Među tim ostalim su i zamjenici premijera i zamjenici ministara, entitetski predsjednici i dva njegova potpredsjednika i savjetnici.

Svi oni u FBiH, čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od mjesta rada, ostvaruju ovo pravo.

U Vladi FBiH trenutno pet ministara koristi službene stanove za privremeni smještaj. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH se tokom prošle godine za više od 50 parlamentaraca plaćao smještaj, za šta je ukupno potrošeno 228.460 KM. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili podatke po ovom pitanju za delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zastupnici Parlamenta FBiH koji imaju pravo na plaćenu stanarinu
Zastupnici Parlamenta FBiH koji imaju pravo na plaćenu stanarinu

U priloženim fotografijama je popis zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kojima je prošle godine plaćan smještaj.

Zastupnici Parlamenta FBiH koji imaju pravo na plaćenu stanarinu
Zastupnici Parlamenta FBiH koji imaju pravo na plaćenu stanarinu

S druge strane, do objavljivanja teksta nismo dobili podatke o tome koji konkretno ministri i parlametarci u Vijeću ministara, Parlamentu Bosne i Hercegovine i Vladi FBiH koriste navedena prava.

Republika Srpska

Iz Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) nam je rečeno da zastupnici nemaju pravo na naknadu za zakup stana ili kuće.

U Vladi RS-a su istakli da pravo na boravak u Administrativnom centru Vlade u Banjoj Luci imaju nosioci javnih funkcija koji nisu iz Banje Luke te da trenutno sedam ministara koristi službene stanove. Kako su istakli, troškovi korištenja službenih stanova se ne mogu posebno izdvojiti jer spadaju u redovno održavanje Administrativnog centra u Banjoj Luci. U odgovoru za naš portal nije navedeno koji su to ministri.

Za napomenuti je da zvaničnici imaju niz drugih naknada po različitim osnovama, među kojima je ona i za odvojeni života, a koja se također zloupotrebljava. Dešavalo se da spomenuta prava koriste osobe koje imaju svoje nekretnine u mjestima u kojima rade ili da prijavljuju lažna mjesta prebivališta. Osim toga, neki uopće nisu boravili u nekretninama koje su im plaćane iz budžeta.