BiH
385

Promo / Veliki broj brucoša na Pravnom fakultetu Univerziteta u Travniku

Sponzorirani članak
Za ozbiljne mlade ljude odluka o tome šta će studirati nije laka. Pri tome je jasna tendencija da studije prava, barem u Bosni i Hercegovini, upisuje sve manji broj studenata, i to zbog ograničenih mogućnosti zapošljavanja nakon stečene diplome.

S obzirom da Pravni fakultet Univerziteta u Travniku nema problema sa brojem upisanih studenata ni u akademskoj 2018/2019. godini, odlučili smo provjeriti zašto je to tako, poručuju sa Fakulteta. Razgovarali smo sa dekanom Fakulteta koji nas je uvjerio da brojem upisanih studenata Pravni fakultet Univerziteta u Travniku ponovo pokazuje da kvalitet rada uvijek bude prepoznat.

"Pravni fakultet Univerziteta u Travniku zahtjeve prema studentima postavlja tako da budi želju za čitanjem, istraživanjem i učenjem. Kroz komunikaciju i interakciju na predavanjima i vježbama, dostupnost literature i informacija, na veoma jasan način studentu se prezentira materija. Student je u epicentru pažnje. Knjige i predavanja iz kojih se pripremaju ispiti sa pomnom su pažnjom odabrani, a studentu se pruža mogućnost i da putem seminarskih radova samostalno istražuje i dostiže visok nivo znanja i ocjena", istakao je acc. prof. dr. Džemal Najetović.

Uvjerili smo se da je zgrada Fakulteta nova, savremeno opremljena, sa prostranim, svijetlim učionicama, bogato opremljenom bibliotekom i novom tehničkom opremom, ali i da ima prostranu kantinu i obezbijeđen parking. Zaposleni na Fakultetu su nam rekli da je užitak studiranja ovdje prisutna pojava upravo zbog usmjerenosti svih zaposlenika prema uspjehu studenta. Naravno, posebno je važno nastavno osoblje, čiji je cilj iznaći način da studenti na najefikasniji način usvoje gradivo.

"Nama zaista nije cilj da student prolazi kroz školovanje suhoparnim čitanjem knjiga - nama je cilj da na interaktivan način probudimo interesovanje i podstaknemo na otkrivanje srži i suštine, ali i da ih podržimo koliko god imaju želju da istražuju, napreduju i postižu maksimum", istakli su profesori sa kojima smo razgovarali.

Nastavno osoblje čine eminentni stručnjaci u svojim oblastima, doktori nauka, bivši najbolji studenti svojih generacija, aktivni naučni radnici koji prate i učestvuju u naučno-istraživačkom radu putem brojnih konferencija. Na taj način oni se dodatno usavršavaju i šire spektar svog obrazovanja, na šta ih svesrdno podstiče Pravni fakultet Univerziteta u Travniku. Studenti koji završe ovaj Fakultet postaju tražen kadar, koji se zapošljava širom Bosne i Hercegovine, a također nastavlja sa školovanjem i na master, odnosno doktorskom studiju.

Pred kraj naše posjete Fakultetu dekan nam je istaknuo: "Studiranje je jedan lijep period života. Period koji se pamti, period u kojem se stiču prava prijateljstva, ali i najveća znanja. Odlučiti se za Pravni fakultet Univerziteta u Travniku znači odlučiti se da najljepši period života provedete uživajući u učenju, stičući prijatelje i saradnike, živeći okruženi pozitivnom atmosferom i podrškom".

Više informacija i prijave na web stranici Pravnog fakulteta Univerziteta u Travniku.