Amila Omersoftić
0

Velike nedoumice štediša

FENA
Nove najave zakonskih rješenja iz Vlade Federacije BiH te odluka Ustavnog suda Republike Srpske o suspenziji nekih članova Zakona o načinu i utvrđivanju unutrašnjeg duga izazivaju velike nedoumice kod štediša, koje 17 godina ne mogu doći do svoje prijeratne ušteđevine, saopćilo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu Udruženje za zaštitu starih deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić saopćila je također da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zakazao javnu raspravu u predmetu "Suljagić i drugi", a kao treću stranu u sporu pozvao ovo udruženje uime Koordinacije udruga deviznih štediša.

Za više godina borbe da građani dođu do svog novca uloženog u devizama prije rata u banke, Udruženje je upoznalo Sud o njihovim problemima. Po riječima Amile Omersoftić, problemi proističu iz nehata vlasti da ih riješe.

"Čini se da su Vijeće Evrope i Evropski sud za ljudska prava prepoznali problem tako da će BiH morati isplatiti štednju građanima (u ovoj godini 50 miliona KM) koji imaju izvršne sudske presude, a koje entitetske vlasti nisu dozvolile da se izvrše.

Prema izvršnim presudama, novac bi morale vratiti banke kod kojih je i ostao novac štediša.

Umjesto toga, Vlada FBiH izlazi s prijedlogom zakona koji je najavio ministar Bevanda i prema kojem će iz budžeta FBiH po nalogu Vijeća Evrope biti isplaćeno u ovoj godini više od 20 miliona KM štedišama.

Izjava Vjekoslava Bevande da se zakonom pokušavaju zaštititi štediše od prevara udruženja ne stoji jer on zna da postupak verifikacije (od dva mjeseca) ne rješava ništa osim što uvodi pravni haos.

Zakon treba Bevandi da bi se izbjeglo izvršenje presuda za banke i prenijelo na budžet FBiH.

Ovo sve treba posmatrati i u svjetlu predstojeće privatizacije Union banke (pravne sljednice Jugobanke d.d Sarajevo) u kojoj je ostalo 600 miliona devizne štednje", saopćeno je na pres-konferenciji.

Amila Omerosftić je kazala da Udruženje kojim ona predsjedava saznaje od ministara vanjskih poslova Slovenije i Srbije da se planira sastanak država nasljednica po sukcesiji, a Vijeće ministara BiH nije utvrdilo koja su potraživanja BiH u vezi sa starom deviznom štednjom niti je ikad podnijelo zahtjev Međunarodnoj banci za poravnanja.

Omersoftić žali što u ovom trenutku iz Bosne i Hercegovine odlazi visoki predstavnik Miroslav Lajčak jer je na njemu, kao i na američkoj ambasadi u BiH, velika odgovornost zašto je situacija za staru deviznu štednju ovakva kakve jeste, kazala je.