Put Srebrenik - Gradačac
12

Velike gužve u Ormanici zbog rekonstrukcije tunela, nervozni vozači prolaze na crveno

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Radovi na rekonstrukciji tunela u Ormanici između Srebrenika i Gradačca u punom su jeku zbog čega se stvaraju izuzetno velike saobraćajne gužve. Veliki problem predstavljaju nervozni i nesavjesni vozači koji krše saobraćajnu signalizaciju te prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu ugrožavaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Tunel Ormanica nalazi se na dijelu magistralnog puta Tuzla - Orašje, a njegova sanacija je počela u maju ove godine. Vrijednost cjelokupnog projekta je dva miliona konvertibilnih maraka, a kada će radovi tačno biti završeni za sada nije poznato.

Zbog prirode radova tunel će uskoro biti u potpunosti zatvoren za saobraćaj, a trenutno se radi na uređenju dva alternativna putna pravca koje će koristiti teretna vozila i automobili.

Zbog činjenice da se nalazimo u jeku turističke sezone, veliki broj građana prolaskom kroz ovaj tunel dolazi do granice između naše zemlje i Hrvatske, a najveće, kilometarske gužve bilježe se oko 12 sati, kao i u dane vikenda.

"Čekanje u koloni, na izuzetno visokim temperaturama zraka je frustrirajuće, međutim nemamo alternativu. Nadamo se da će radovi biti uskoro završeni, jer su gužve iz dana u dan sve veće", kaže nam Dževad Hujdurović koji svakodnevno zbog posla mora prolaziti kroz ovaj tunel.

Sigurnost svih učesnika u saobraćaju u unutrašnjosti tunela narušavaju nesavjesni vozači koji prolaskom kroz crveno svjetlo na semaforu ugrožavaju svoje i živote drugih. Zbog ovog problema na terenu su policajci iz Srebrenika i Gradačca koji izdaju prekršajne naloge onima koji prekrše saobraćajna pravila.

"Prema nadležnosti i teritorijalnoj podijeljenosti pripadnici policije iz Gradačca i Srebrenika zajednički vrše regulaciju saobraćajne signalizacije. Policija je u kontinuitetu prisutna na terenu, a dosad su izdali blizu 30 prekršajnih naloga nesavjesnim vozačima", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić.

Kapidžić je istakla da policajci imaju dobru saradnju sa rukovodiocima gradilišta u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja i očuvanja sigurnosti izvođača radova.

"Ovom prilikom apelujemo na vozače da imaju strpljenja te da poštuju zakonske odredbe", naglasila je Kapidžić.

Radovi na tunelu Ormanica, koji predstavlja žilu kucavicu privrede Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju povezanost sa Evropskom unijom, nisu izvođeni od 1968. godine.

Privrednici ističu da je njegova sanacija od velikog značaja, jer je u prošloj godini kroz njega samo iz Tuzlanskog kantona prošlo 2,4 miliona tona robe uz 1,8 miliona putnika.

"Značaj ovog tunela za Tuzlanski kanton je izuzetno veliki jer drži svu komunikaciju sa Evropskom unijom. U prvih šest mjeseci ove godine mi smo izvezli 905 miliona KM robe, a 70 posto ukupnog izvoza je otišlo u zemlje Evropske unije. Uvezli smo milijardu i 100 hiljada KM od čega je 50 posto došlo iz Evropske unije", rekao je za Klix.ba. direktor Privredne komore TK Nedret Kikanović.

Na području Tuzlanskog kantona registrovano je skoro devet hiljada poslovnih subjekata i 11 hiljada obrta, uz 100 hiljada zaposlenih osoba. Ovaj kanton ima 12.965 registrovanih teretnih vozila, 112.466 putničkih vozila i 628 autobusa.