Narušeni odnosi
4

Velike demonstracije u Venecueli, predsjednik optužio da iza svega stoji SAD

SRNA
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro optužio je Washington za orkestrovanje državnog udara protiv njegove administracije i pozvao na "totalnu reviziju" odnosa sa SAD.

Optužbe iz Karakasa uslijedile su dan prije najavljenih masovnih protesta opozicije i dan poslije pobune određenog broja vojnika.

Maduro je posvetio pažnju komentarima potpredsjednika SAD Mikea Pencea koji je u video-snimku na Twitteru opisao Madura kao "diktatora bez legitimnog prava na vlast", prenio je AFP.

Pence je podržao najavljene proteste i poručio da je američki narod uz narod Venecuele.

Maduro je rekao je američka administracija preko Pencea "izdala naređenja da se izvrši udar iz te fašističke države, što je neviđeno u istoriji dvjestogodišnjih odnosa SAD i Venecuele".

On je naredio ministru vanjskih poslova Horheu Arezi da počne "totalnu reviziju odnosa" sa Washingtonom, koji je ranije usvojio sankcije protiv najviših zvaničnika Venecuele.

Organizacija američkih država, koja je proglasila da je novi Madurov mandat nelegitiman, održat će vanredni sastanak za dva dana da bi diskutovala o "nedavnim događajima u Venecueli".