{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika šansa mladih za realiziranje projekata

7.5.2003. u 18:07
0
0
Velika šansa mladih za realiziranje projekata
0
Velika šansa mladih za realiziranje projekata
''Mogućnost učešća mladih BiH u YOUTH Programu Evropske komisije i regionalnom projektu youthNET'' bila je tema 5. BH omladinskog parlamenta, koji se 6. maja održao u Sarajevu.
Ovoj jedinoj zvaničnoj radionici YOUTH Programa Evropske komisije za BiH, kojoj je prisustvovalo 40 učesnika, predstavnika omladinskih nevladinih organizacija bili su prisutni i Bakir Sadović, savjetnik u Kabinetu Vijeća ministara, Gerhard Mosshamer, Program Manager youthNET-a, Tomaš Bretek, predstavnik Nacionalne agencije Poljske za YOUTH Program i Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije, koja je organizator sesija pod nazivom BH omladinski parlament. Ovom prilikom mladi su imali priliku upoznati se sa youthNET-om i YOUTH Programom, odnosno upoznati se sa uslugama i mogućnostima apliciranja za njihove projekte.

Cilj youthNET-a je da promovira YOUTH Program u jugoistočnoj Evropi kao važno oruđe za izgradnju dugotrajnog partnerstva između omladinskih organizacija, ali i razmjena dobre prakse i vrijednosti kao što su međukulturalno učenje, solidarnost i poticanje aktivne svijesti građana. YOUTH Program podržava koncept ''učenja kroz čitav život'' i razvoj vještina i sposobnosti mladih. Ovakva vrsta radionica se organizira u zemljama jugoistočne Evrope. 11. aprila je održana u Hrvatskoj, 6. maja za BiH, a 8. maja za Crnu Goru, i od septembra pa do kraja godine u ostalim zemljama. Na pitanje kako je protekla radionica u Sarajevu Gerhard Mosshamer je odgovorio: ''Drago mi je da je tu bio predstavnik vlasti Bakir Sadović, savjetnik premijera BiH i da smo imali priliku vidjeti šta mladi rade, te da im se da podrška za njihove aktivnosti.''

Tomaš Bretek naglasio je da postoji 5 akcija koje YOUTH program podržava, od koji su tri vezane za BiH, Mladi za Evropu – razmjena mladih, istraživanje zajedničkih tema i upoznavanje različitih kultura, Evropski volonterski servis – mladi mogu provesti i do 12 mjeseci u inostranstvu kao evropski volonteri, Mjere podrške – podrška aktivnostima koji ojačavaju učinkovitost ostalih akcija YOUTH projekta.

''Iako se na samom početku možda čini prekomplikovano aplicirati za program, mislim da on omogućuje razvoj interesantnih projekata mladih u cijeloj Evropi, ali i BiH. Bez obzira na tu komplikovanost mislim da je moguće da i omladinske nevladine organizacije iz BiH apliciraju'', rekao nam je Jan Zlatan Kulenović.

www.oiabih.info

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: