{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sarajevu

N
25.6.2004. u 22:22
0
0
Velika rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sarajevu
0
Velika rekonstrukcija glavne saobraćajnice u Sarajevu
Kako su građani Sarajeva zasigurno dobro upoznati trenutno se vrše radovi na rekonstrukciji glavne gradske saobraćajnice.
Ministarstvo prometa i veza Sarajevskog kantona poduzelo je realizaciju značajnog pothvata kojim će biti rekonstruirana jedna od saobraćajnih žila kucavica glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Naime, riječ je o projektu kojim će biti obnovljena cesta na dionici između Marijin Dvora i Otoke, koja je zapravo glavna saobraćajna komunikacija kojom se saobraća prilikom izlaska i ulaska u Sarajevo. Osim toga tu saobraćajnicu koristi najveći dio stanovništva Sarajeva, a promet se odvija u tri ili četiri prometne trake u oba smjera.


Rekonstrukciju te dionice finansira Ministarstvo prometa i veza Sarajevskog kantona u iznosu od 3,403.000 KM, a glavni izvođač radova je poduzeće ''Sarajevo putevi''.

Prema riječima direktora Direkcije za ceste Sarajevskog kantona Adema Zolja, radnici se tokom radova suočavaju s malim poteškoćama kada su u pitanju podzemne instalacije, a planirano je premještanje šahtova s glavne saobraćajnice, te izgradnja triju novih autobusnih stajališta.


Sredinom iduće sedmice ulazi se u fazu finalizacije rekonstrukcije kada će se u potpunosti zatvoriti pojedine dionice Ulice Zmaja od Bosne, ali ne u oba smjera istodobno. Prvi dio završne faze podrazumijeva izvođenje radova na dijelu od Marijin Dvora prema Otoci u smjeru istok-zapad, i taj proces će trajati osam dana.

Kako radovi budu napredovali, tako će se u promet puštati, odnosno zatvarati dijelovi ceste do određenih raskrsnica, a kada bude završena kompletna dionica u jednom smjeru, isti će se postupak ponoviti i u smjeru od zapada prema istoku, također u trajanju od osam dana.

U ovome trenutku početni radovi su uvjetovali ograničeno korištenje prometnih traka što otežava saobraćaj i stvara velike gužve u Sarajevu, a u vrijeme kada se pristupi završnoj fazi rekonstrukcije i kada se zatvore sve trake, saobraćaj će biti preusmjeren na sporedne cestovne komunikacije, te će sigurno biti još većih poteškoća i zastoja s obzirom na ogroman broj vozila u gradu.

Nadležni obećavaju da će se to ipak isplatiti i da će najfrekventnija saobraćajnica biti urađena prema najsavremenijim standardima struke čime će to pitanje biti dugoročno riješeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da imate šansu biste li se iselili iz BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: