I talačka kriza
17

Velika policijska vježba u Foči: Prvi put nakon 30 godina simulirana pobuna u zatvoru

D. Be.
U centru Foče i u krugu Kazneno-popravnog zavoda Foča danas su održane taktičko-pokazne vježbe i simulacije talačke krize i pobune u zatvoru.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović za Klix.ba je kazala da je u saradnji s KPZ Foča organizovana vježba pod nazivom "Foča 2019".

"U prvom dijelu je testirana lokalna policija u slučaju talačke situacije. Simulacija je izvedena u gradu, a bio je angažovan pregovarački tim Policijske uprave Foča, MUP RS i Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a RS", izjavila je Miljanović.

Nakon toga učesnici vježbe su prešli u krug KPZ Foča gdje je simulirana pobuna zatvorenika, a i ta vježba je uspješno završena.

"Radilo se o vrlo specifičnoj vježbi koja je organizovana prvi put nakon 30 godina u krugu KPZ Foča i predstavila testiranja snaga i koordinacije svih jedinica. U vježbi su učestvovali i pripadnici sudske i interventne policije iz Banje Luke, nadležne službe KPZ Foča, specijalne antiterorističke jedinice i jedinice Žandarmerije iz Foče, Trebinja i Istočnog Sarajeva, kao i PU Foča i Centra za obuku", dodala je.

Kako saznajemo, u vježbama je učestvovalo blizu 250 pripadnika policijskih i drugih službi, a korišteni su i specijalna vozila Despot, čamci i druga pomagala koja su namijenjena za vanredne situacije.

Direktor Policije RS Darko Ćulum rekao je da je ovo bila dobra provjera međusobne koordinacije, kao i obučenosti i opremljenosti jedinica za najteže zadatke.

"Smatram da su naše interventne snage dovoljno obučene i opremljene da se mogu suprotstaviti svim bezbjednosnim izazovima i rješavati sve krizne situacije na području Republike Srpske", rekao je Ćulum.