52 krivična djela
18

Velika policijska akcija u Tuzlanskom kantonu: Uhapšene četiri osobe, zaplijenjeno 68.000 KM

Piše: A. K.
Foto: MUP TK
Foto: MUP TK
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) jutros su proveli veliku policijsku akciju na području Tuzle, Lukavca, Živinica i Banovića, u kojoj su rasvijetljena 52 krivična djela, uhapšene su četiri osobe, a zaplijenjeno je i 68.000 KM.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Živinicama, pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a TK u saradnji s policajcima iz Živinica i Lukavca izvršili su pretrese na osam lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca i Banovića.

Kako je istaknuto iz MUP-a TK, pretresene su porodične kuće, dvorišta, pomoćni objekti i vozila koja koriste 32-godišnji B. A., 39-godišnji S. E., 42-godišnji Z. N., 29-godišnji S. E., 39-godišnji B. A., 22-godišnji Č. E. i 32-godišnji V. A.

"Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto 68.000 KM, manja količina droge, gasni pištolj s pripadajućom municijom, mobilni telefoni, predmeti koji potječu iz izvršenih krivičnih djela, kao i alati koji su korišteni u izvršenju krivičnih djela", rekli su iz MUP-a TK.

U ovoj akciji su uhapšene četiri osobe, a riječ je o 22-godišnjem B. A., 39-godišnjem S. E., 29-godišnjem S. E. i 39-godišnjem B. A.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela te su u periodu od septembra 2017. do decembra 2018. godine udruženo izvršili deset krivičnih djela uništenja ili oštećenja važnih privrednih objekata ili naprava i 42 krivična djela krađe i teške krađe.

"Tokom navedenog perioda, osobe su na štetu Rudnika Dubrave kontinuirano vršile krađu visokonaponskih kablova i elektroinstalacija, čime je u nekoliko navrata prekidan rad u rudniku. U dva navrata su izvršili demontiranje transformatora, vlasništvo Elektroprijenosa BiH, čime su rudniku i Elektroprijenosu pričinili materijalnu štetu u iznosu od 220.000 KM, dok su za sebe pribavili imovinsku korist u iznosu od 150.000 KM", rečeno je iz MUP-a TK.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predati Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli na daljnje postupanje.