BiH
1

Velika materijalna šteta od požara na imanju Mujkanovića u Janji

FENA
Požar u pomoćnom objektu braće Osmana i Mustafe Mujkanovića u Janji kod Bijeljine izazvao je materijalnu štetu koja se procjenjuje na oko 140.000 KM.

Od vatre su potpuno izgorjela: dva traktora, dvije traktorske prikolice, mašina za čišćenje luka, kombajn za vađenje krompira, tri palete za vodu od 1.000 litara, oko 60.000 komada drvenih gajbi, oko 5.000 gajbi luka, 500 papirnih kutija od banana, jedna motorna pila, jedan aparat za varenje, 60 tona crnog luka, 15 tona kromira, 10 tona pšenice, te građevinski objekat u vidu nastrešice pokriven limom.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Janja lokalizirali su požar, a policija CJB Bijeljina izvršila je danas uviđaj, pri čemu je bio angažiran i vještak elektro struke po naredbi okružnog tužioca.

S lica mjesta izuzeti su određeni predmeti, radi vještačenja i utvrđivanja tačnog uzroka nastanka požara, potvrdila je bijeljinska policija.

Zgarište na imanju Mujkanovića danas je obišao gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je istakao da se od početka godine na području tog grada dogodilo više od dvadeset velikih požara sa ogromnom materijalnom štetom, ali da, srećom, nije bilo ljudskih žrtava.

Porodica Mujkanović je procijenila da su pretrpjeli štetu od vatrene stihije od oko 300.000 KM.

Pritom, poljoprivreda je jedini izvor prihoda ove porodice, a njihovo imanje nije bilo osigurano, pa je njihov gubitak tim još veći.

Gradonačelnik Mićić je obećao da će gradska uprava pokušati da pomogne porodici Mujkanović sa barem 10.000 KM, iako su budžetska sredstva namijenjena za pomoć domaćinstvima nastradalim u elementarnim nepogodama već skoro utrošena.