BiH
0

Velika Britanija uvodi bodovni imigracioni sistem

FENA
Unutar Velike Britanije od 29. februara počet će se primjenjivati bodovni imigracioni sistem poput onog u Australiji koji regulira pravila po kojima će visokoobučeni strani radnici moći aplicirati za useljenje u Veliku Britaniju, saopćeno je iz britanske ambasade u Sarajevu.

Oni visokostručni strani državljani koji već rade u Velikoj Britaniji, a žele produžiti svoj boravak morat će sad aplicirati za produženje boravka po novom, bodovnom sistemu.

Kako se navodi u saopćenju, u aprilu će se ovaj sistem početi primjenjivati i izvan Velike Britanije, prvo u Indiji, gdje će svako ko se želi useliti u Veliku Britaniju kao imigrant visoke stručne spreme morati aplicirati po bodovnom sistemu. Do ljeta će se ovaj sistem početi primjenjivati i u ostatku svijeta.

"Bodovni sistem znači da će se samo oni imigranti koje Britanija treba moći useliti u Veliku Britaniju", izjavio je Liam Byrne, britanski ministar za pogranične poslove i imigraciju .

Novi sistem znači da će aplikanti morati imati dovoljan broj bodova da bi se kvalifikovali za ulazak u Veliku Britaniju u svrhu studiranja ili zaposlenja.

"Bodovi se dobijaju na osnovu objektivnih kriterija kao što su stručne kvalifikacije aplikanta, raniji prihodi, dob i iskustvo s Velikom Britanijom. Dodatne informacije mogu se naći i na web stranici www.bia.homeoffice.gov.uk", saopćeno je iz britanske ambasade u Sarajevu.