{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika Britanija u ime EU-a pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić

N
2.8.2005. u 10:49
0
0
Velika Britanija u ime EU-a pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić
0
Velika Britanija u ime EU-a pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić
Ljiljana Zelen-Karadžić
Velika Britanija je u ime Evropske unije pozdravila apel Ljiljane Zelen-Karadžić upućen suprugu Radovanu da se preda Haaškom tribunalu.
Britansko predsjedništvo EU-a "pozvalo je Radovana Karadžića da posluša apel i da se preda Tribunalu", saopštilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova u Londonu.

Vlasti Velike Britanije, koja predsjedava 25-članom Unijom u drugoj polovini ove godine, su, također, povoljno ocijenile poziv službenog Beograda Radovanu Karadžić da se preda, a koji važi i za druge optužene koje traži Haaški tribunal.

"Predsjedništvo naglašava da je neophodna puna i bezuvslovna saradnja s Tribunalom za svako novo približavanje prema EU", dodaje se u saopštenju Foreign Officea.

U saopštenju su, također, "pozvane zemlje regije da intenziviraju napore kako bi osigurale transfer svih bjegunaca u Haag, a posebno Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine".

Tribunal u Haagu u dva je navrata sredinom 1990-tih podigao optužnice protiv Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske i generala Ratka Mladića, komandanta Vojske RS-a za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Protiv generala Hrvatske vojske Ante Gotovine Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je 2001. podigao optužnicu za ratne zločine tokom hrvatske vojno-redarstvene operacije Oluja na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: