Popularna lokacija
155

Velika aleja na Ilidži će uskoro dobiti LED rasvjetu

B. R.
Postojeća rasvjeta u Velikoj aleji zastarjela (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Postojeća rasvjeta u Velikoj aleji zastarjela (Foto: Pixsell/Armin Durgut)
Postojeća rasvjeta u ilidžanskoj Velikoj aleji bit će zamijenjena LED rasvjetom, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša potpisalo je sa Općinom Ilidža i kantonalnim Zavodom za izgradnju sporazum o rekonstrukciji javne rasvjete u Velikoj aleji.

Planirana je zamjena, kako je navedeno, zastarjele konvencionalne javne rasvjete, koja troši veliku količinu struje i koja nije adekvatna za zaštićena područja. Postavljanjem 86 LED svjetiljki, rasvjeta će, kako je ocijenjeno, u potpunosti odgovarati ambijentu zaštićenih područja i očuvanju biodiverziteta.

Rekonstrukcijom ove javne rasvjete uvezuje se ranije ove godine postavljena javna rasvjeta sa izletišta Stojčevac sa Velikom alejom, čime se stvara, kako je navedeno, prikladno i lijepo ambijentalno okruženje u zaštićenom području Vrelo Bosne.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 164.012 KM, od čega će resorno ministarstvo iz vlastitih prihoda sa sistema javne rasvjete izdvojiti 100.000 KM za sufinansiranje ovog projekta, a Općina Ilidža 64.012 KM. Planirano je da se potpisani poslovi iz ovog sporazum realizuju do 31. decembra ove godine, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.