Kanton Sarajevo
57

Velika akcija policije u migrantskom centru u Blažuju, čitav kamp na nogama

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Trenutno se na području šireg lokaliteta Privremenog prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva provodi velika akcija MUP-a Kantona Sarajevo.

U akciji učestvuje veliki broj policijskih službenika, među kojima su i specijalci, a kako nezvanično saznajemo akcija podrazumijeva totalni pretres čitavog kampa.

U pitanju je, kako saznajemo, operativno taktička radnja "racija" šireg lokaliteta Centra, kojom je izvršeno privremeno ograničenje slobode kretanja unutar Centra, te pregled lica, stvari i prostorija u cilju pronalaska lica koja tu nelegalno borave kao i pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika, i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela ili mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra.

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS vrše pretres osoba, stvari i prostorija s ciljem pronalaska nelegalnog naoružanja, narkotika i drugih predmeta koji mogu poslužiti za ugrožavanje sigurnosti korisnika i uposlenika Centra, ili potiču iz izvršenja krivičnih djela", kazala nam je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

Inače, sarajevska policija, IOM, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi "žive" na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa, zbog čega veoma često dolazi do sukoba različitih grupa unutar samog kampa.

Fotoreporter portala Klix.ba je bio na mjestu događaja gdje je zabilježio policajce u akciji koji su pretresali prostorije unutar kampa.

Više informacija o rezultatima ove akcije bit će poznato nakon što se okončaju operativno taktičke radnje.