Akcija "Memori"
98

Velika akcija federalne policije, pretresi u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Federalna uprava policije u sklopu akcije "Memori" jutros vrši pretrese u tri kantona zbog udruživanja radi vršenja krivičnog djela i zloupotrebe položaja ili ovlasti.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo potvrđeno je da je jedan od objekata koji se pretresa Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu.

Meta FUP-a su osobe koje su osumnjičene da su sticale protivpravnu imovinsku korist od kopiranja i prodaje karata za muzeje.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Šest osoba koje su pod istragom tužilaštva sumnjiče se da su od jula 2017. godine štampali duple karte za Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru. Karte su prodavali, a novac od prodaje zadržavali za sebe", potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Kako je potvrđeno za Klix.ba iz Federalne uprave policije, pretresi se vrše na 11 lokacija na području Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona i Tuzlanskog kantona.

"Akcija se vrši po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo. U pitanju je akcija kodnog naziva 'Memori', a koja se provodi zbog sumnje u udruživanja radi činjenja krivičnog djela i zloupotrebe položaja ili ovlasti", rekla je Bavčić.