{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velibor Bogdanović proglašen krivim za ratni zločin

F
29.8.2011. u 15:54
0
0
Velibor Bogdanović proglašen krivim za ratni zločin
0
Velibor Bogdanović proglašen krivim za ratni zločin
Sud BiH
Vijeće Krivičnog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je prvostepenu presudu kojom je Velibor Bogdanović proglašen krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.
Optuženi Velibor Bogdanović proglašen je krivim što je, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba na području općine Mostar između Armije RBiH sa jedne strane i HVO-a sa druge strane, kao pripadnik HVO-a, u noći sa 25. na 26. maj 1993. godine, zajedno sa pet neidentifikovanih i naoružanih vojnika, ušao u stan bošnjačkog bračnog para u Mostaru, izvršio pretres stana, te otuđio dragocjenosti i tehničku robu.

Nakon toga, optuženi Bogdanović je upotrebom sile i prijetnji prisilio ženu na seksualni odnos.

Optuženi Bogdanović je, zajedno sa ostalim vojnicima, njenog supruga protupravno odveo u zatvor „Heliodrom“, odakle je premješten i zatvaran i na druge lokacije, u kojima je bio zatvoren oko trideset dana.

Ova odluka nije pravosnažna. Protiv ove odluke je dozvoljena žalba koju će razmatrati Apelaciono odjeljenje ovog suda, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: