{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Veiz Bjelić i Ferid Hodžić se izjasnili da nisu krivi

S
8.1.2008. u 14:21
0
0
Veiz Bjelić i Ferid Hodžić se izjasnili da nisu krivi
0
Veiz Bjelić i Ferid Hodžić se izjasnili da nisu krivi
Na današnjem ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Odjela I za ratne zločine Suda BiH, Veiz Bjelić i Ferid Hodžić su se izjasnili da nisu krivi. Optužnica tereti Veiza Bjelića i Ferida Hodžića za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.
Optužnica navodi da je optuženi Ferid Hodžić, u periodu od maja 1992. do 26. januara 1993. godine, u svojstvu komandanta teritorijalne odbrane (TO) općine Vlasenica, naredio da se civili srpske nacionalnosti i ratni zarobljenici, pripadnici Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, nezakonito liše slobode i zatvore u prostorije zatvora zv. „Štala“ u zaseoku Rovaši, općina Vlasenica. Srpski civili i ratni zarobljenici su u navedenim prostorijama, navodno, sedam mjeseci držani u nehumanim uslovima i bili izloženi nečovječnom postupanju vojnika TO RBiH, navodi se u saopćenju iz Ureda za informisanje Suda BiH.

Optuženi Veiz Bjelić je, kako navodi optužnica, u periodu od juna 1992. do 26. januara 1993. godine, kao čuvar zatvora zv. "Štala“ prisilio drugu osobu na seksualni odnos. Osim toga, optuženi Bjelić je, navodno, omogućavao neidentifikovanim vojnicima, pripadnicima TO RBiH, da uzmu ključeve od štale ili da razvale vrata i tako neovlašteno uđu u štalu i psihički i fizički zlostavljaju civile sprske nacionalnosti. Optuženi Bjelić navedene radnje nije prijavio nadređenoj osobi nego je sve dovodio u prethodno stanje znajući da će vojnici opet doći i nanositi civilima psihičku i fizičku bol. Optuženi Veiz Bjelić je, navodno, više puta silovao jednu žensku osobu, a potom joj prijetio da će je ubiti, ukoliko to nekome kaže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: