{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vehabović: Sudije moraju biti nepristrasne i neovisne

F
4.11.2012. u 09:19
33
18
Vehabović: Sudije moraju biti nepristrasne i neovisne
33
Vehabović: Sudije moraju biti nepristrasne i neovisne
Faris Vehabović
Potpredsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Faris Vehabović kazao je da se u posljednjih nekoliko mjeseci pokazalo koliko od jednog predmeta ili "nekoliko ruku" ovisi sudbina vlasti u Federaciji BiH zbog čega je izuzetno važna neovisnost i stručnost sudija.
"Stoga je izbor sudija ustavnih sudova radilo se o entitetima ili državi BiH pitanje od prvoklasne važnosti i njemu je potrebno posvetiti posebnu pažnju tako da bi se osiguralo da sudije budu neovisne i nepristrasne, jer sve suprotno od toga može dovesti do katastrofe", naglašava Vehbović.

Govoreći o razlikama u tom smislu između BiH i zemljama okruženja Vehabović je naglasio da ne postoje značajne razlike jer je uvijek bilo, a i bit će intencija politike da pokuša izabrati nekog sudiju koji im je u "najmanju ruku naklonjen".

Vehabović je zato mišljenja da je rijetko u praksi zabilježeno da se u pravilu izaberu sudije ustavnih sudova koji su apsolutno nepristrasni i neovisni, a to nije praksa niti u Evropskoj uniji, naglašava on.

"S obzirom da je ustav najviši pravni i politički akt uvijek se miješa pravo i politika u sam proces izbora sudija ustavnih sudova. To samo po sebi nije ništa strašno, ali sudije moraju imati profesionalni integritet koji neće dovesti u pitanje odluke koje izglasaju", smatra Vehabović.

Kada je u pitanju Republika Hrvatska glavni tajnik Ustavnog suda Hrvatske Teodor Antić naglašava da pravilan izbor sudija treba pratiti politička zrelost, a postupak odabira sudija mora biti što demokratičniji i u njega treba da bude uključeno što više stručnih ljudi.

Ipak naglašava da politički uticaj u potpunosti nije moguće izbjeći, ali ga je potrebno svesti na mjeru koja neće uticati na nepristrasnost i neovisnost pri donošenju odluka sudaca.

"U Hrvatskoj nedostaje jedan sudija ustavnog suda, a političke partije ne mogu se dogovoriti ko bi tu dužnost trebao obavljati, na neki način se testiraju snage i to na krivi način i na krivom mjestu", pojašnjava Antić.

Podsjetio je da hrvatski Sabor bira sudije Ustavnog suda te da je potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja glasova zastupnika, a trenutno je nemoguće postići sporazum političkih stranaka da se izabere jedna osoba.

U Ustavu Republike Srbije od 2006. usvojen je uravnotežen način izbora sudija prema kojem postoji 15 sudija Ustavnog suda, pet bira Narodna skupština na prijedlog predsjednika Republike i obrnuto dok pet sudija bira Vrhovni asocijalni sud na zajednički prijedlog Visokog savjeta sudstva i Vijeća tužilaca.

Teorijski posmatrano, kaže profesor ustavnog i parlamentarnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Vladan Petrov, to je idealan način izbora sudija u kojem učestvuju sve tri vlasti dok ni jedna nema pretežni uticaj, ali u praksi su stvari drugačije.

Ipak svi se slažu u jednome da iako je uticaj politike, kada je u pitanju izbor sudija ustavnih sudova zemalja regiona, nemoguće potpuno eliminirati, važno je insistirati na moralnoj i profesionalnoj kompetenciji izabranih sudija.

Tema nezavisnosti pravosuđa u BiH aktuelna je ovih dana posebno nakon međustranačkog dogovora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je postignut ove sedmice i najavljenih izmjena oko izbora tužioca i sudija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: