MUP ZHK
0

Vedrana Puljića nije ubila policija

Sarajevo-x.com
Portparol MUP-a Zapadno-Hercegovačkog kantona Damir Čutura izjavio je da policija nije kriva za smrt Sarajlije Vedrana Puljića, već da je smrt nastupila udarcem tupim predmetom, vjerovatno kamenom u glavu, od čijih je povreda Puljić i podlegao.

Iako još uvijek nije potvrđen uzrok smrti mladog Sarajlije, očekuje se da će naređena obdukcija tijela to pokazati.

MUP ZHK optužio je navijače FK Sarajevo da su namjerno došli da naprave nemire prije utakmice u Širokom Brijegu i te da su oni ti koji su izazvali nasilje u samom gradu.

MUP je ustvrdio da su navijači, koji su navodno došli u većem broju nego je najavljeno, sami počeli napadati ničim neizazvani, i to građane Širokog Brijega, navijače protivničkog tima i policiju.

Navijači koji su se vratili u Sarajevo večeras su za Federalnu TV izjavili da su oni prvo napadnuti još dok su bili u autobusima i ličnim automobilima, i da su ih ciglama i drugim predmetima počeli gađati čak i građani Širokog Brijega sa balkona svojih kuća.

Neka od svjedočenja do kojih je došla redakcija Sarajevo-x.com potvrđuju priču da se radilo o klasičnoj 'sačekuši' odnosno da je policija autobuse navijača iz Sarajeva zaustavila na ulazu u Široki Brijeg a onda ih u malim grupama uvodila u grad. Prolazeći ulicama, bili su izloženi napadima drugih navijača i običnih građana koji su ih gađali kamenicama, flašama i svime što im je došlo pod ruku. Izrevoltirani nacijači FK Sarajeva ustali su u svoju odbranu čime je otpočeo sukob.

Prema informacijama direktoar KCUS-a Farisa Gavrankapetnovića, ova ustanova primila je preko 30 povrijeđenih navijača, od kojih su dvojica zadržana na daljnjem liječenju.

Policijska stanica Centar sarajevo potvrdila je za Sarajevo-x.com da su nakon dolaska u glavni grad BiH, navijači, njih oko 300, blokirali raskrsnicu kod Predsjedništva BiH u znak protesta protiv dešavanja u Širokom Brijegu i ubistva Vedrana Puljića. navijači navodno tu namjeravaju ostati do jutra.

Saobraćaj je prema našim informacijama blokiran i kod Sarajevske vijećnice u Starom Gradu.