Svjedočenja s CUM-a
0

"Vedran mi je rekao: Idem na utakmicu, makar poginuo za Sarajevo"

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
- Sjedili smo večer pred utakmicu, i ja mu govorim: nemoj ići, možda bude belaja. Kaže on meni: Idem, pa makar poginuo za Sarajevo. I, eto, poginuo je - ispričao nam ispred CUM-a jedan od prijatelja Vedrana Puljića dok smo čekali dolazak povrijeđenih navijača iz Širokog Brijega.

Kaže da Vedrana i njegovog brata Igora poznaje od malena, i da su obojica dobri momci. Igor, kojemu je na dan bratove pogibije prema priči prijatelja bio rođendan, nakon što je saznao za vijest o bratovoj smrti presjekao je vene. Dok čekamo povrijeđene, Igoru šiju rane.

Pred Centrom urgentne medicine već oko 20 sati okupili su se navijači, prijatelji i rodbina onih koji su bili u Širokom brijegu. Većina ih je nedostupna, pa pokušavaju dobiti bilo kakvu informaciju. Među prvima stiže navijač s modricama na licu i šepa. Dovukao ga je brat u automobilu na kojem su vidljiva oštećenja na zadnjem dijelu te na vjetrobranu. Ne zna tačno od čega su, ali kaže da je bilo svega.

  • Policajci su nas zaustavili i htjeli su mi izvući brata iz automobila, ali nisu uspjeli jer sam na vrijeme udario po gasu. To što se dole dešavalo bilo je nevjerovatno, nisam nikad bio na gorem gostovanju - priča nam mladić dok mu brata uvode u CUM. Niko od sagovornika koji su se vratili iz Širokog ne želi se predstaviti, a stiže vijest i kako mnogi koji su povrijeđeni ne žele doći u strahu od policije.

Potom dolazi još jedan automobil sa nekoliko povrijeđenih, a jedan od mladića nam priča šta je vidio:

  • Stigli smo, i čim smo izašli iz autobusa počele su provokacije i masa ispred kafića nas je počela gađati flašama. Policajaca je bilo malo, a i ovi što su bili tu kad smo krenuli prema ovima što su nas provocirali samo su nas udarali, njima ništa. Poslije je nastao haos, čuo sam pucnjeve i rafale. Vidio sam mladića kojeg je metak pogodio u vrat ili u uho kako mu krv teče u mlazovima. Poslije sam čuo da je umro. Čuo sam da su još četvorica pogođeni mecima, jedan valjda u prsa, jedan u nogu...

Povrijeđene je došao dočekati i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo koji kaže kako je najvažnije sačuvati dostojanstvo i mirnu glavu. Kaže da je šokiran i kao roditelj i kao zvaničnik Federacije. Ujutro odmah ide u Široki Brijeg kako bi se sam uvjerio u situaciju, te obećava da će učiniti sve da se otkriju svi vinovnici te onaj ko je eventualno pucao ili na drugi način smrtno ozlijedio Vedrana.

Dok čekamo, stiže vijest da je i drugi navijač preminuo. Neki od onih koji su došli iz Širokog Brijega kažu kako su vidjeli čovjeka, srčanog bolesnika kojemu je pozlilo, ali ne znaju njegovu daljnju sudbinu. Dobijamo informaciju i da je u međuvremenu uhapšen jedan od građana Širokog Brijega koji nije član navijačke skupine, za kojeg je utvrđeno da je iz vatrenog oružja pucao u masu, ali više detalja o načinu na koji je smrtno stradao Vedran Puljić nema.

Nešto iza 22 sata na CUM dolazi i autobus sa nekoliko povrijeđenih navijača, vidimo zavoje na glavi, rukama, a većina ih je zamotana navijačkim šalovima i skrivaju lica. Potom ih nekoliko dolazi privatnim autima ili pješice sa stadiona Koševo gdje je bilo zborno mjesto, dok ih šest-sedam stiže u kolima hitne pomoći. Ostali, kažu njihovi prijatelji, nisu došli jer su lakše povrijeđeni, a neki ne žele. Šest najteže povrijeđenih među kojima i četvorica vatrenim oružjem ostali su u bolnici u Mostaru.