Na klinici u Palermu
0

Vedadov organizam počeo reagovati

Piše: A. Karadža
Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od njegovog oca, mali Vedad Ražanica vrlo je stabilno i dobro se oporavlja od teške bolesti, dobio je na kilaži i sada je težak oko 3.300 grama, riječi su njegovog oca Alena.

Kako nam je rečeno, Vedadova crijeva sada su duga sedam centimetara, što je izuzetno dobro. To je znak da su velike šanse da porastu do 22 centimetra, kako bi se onda mogla transplantirati.

Medicinsko osoblje Vedada u životu održava u životu ishranom i terapijama za očuvanje jetre. Njegovo stanje je dobro i stabilno, a u srijedu ujutro je imao prvu stolicu u životu, što je odličan znak.

Američki ljekari koji se brinu o Vedadu na klinici u Palermu u kojoj je smješten, rekli su da je nemoguće operisati tako malo bebu i da moraju čekati dok Vedad ne bude bio težak barem pet kilograma.

Kako je rekao njegov otac, Alen, dva mjeseca tretmana u italijanskoj klinici koštaju 50.000 eura i taj novac je skupljen. Međutim, svako produžavanje tretmana zahtjevaće i nova finansijska sredstva.

Novčane priloge možete uplatiti na ime Vedad Ražanica Broj računa 09001001605 za uplate u KM Broj računa 19000708647 za devizne uplate Raiffeisen banka Sarajevo 1610000000000011

Otvoren je i novi humanitarni broj 090 291 061 na koji se mogu donirati 2 KM. Pozivi su mogući samo iz BH Telecom mreže.

Podsjećamo da je Vedad Ražanica beba stara dva mjeseca i već se mora boriti za svoj život. Vedad je rođen sa teškim oboljenjem crijeva, poznatim pod nazivom gastroschisis. To je urođeni nedostatak ili defekt dijela trbušnog zida (ali čitavom debljinom) i to najčešće u okolini pupka. Prilikom rođenja Vedadovi trbušni organi bili su van trbušne duplje i hitno je operisan na Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Koševo, nakon čega je prebačen na kliniku u Palermu.