BiH
0

Većina mladih se nakon studija želi vratiti u BiH

NINA
Suprotno javnom mišljenju, velika većina mladih iz BiH planira se vratiti u svoju zemlju po završetku studija u inostranstvu, pokazuju rezultati ankete koju je krajem prošle godine proveo tim projekta BiHStudenti.com.

Prema rezultatima istraživanja, čija je namjera bila analizirati razmišljanja mladih bh. intelektualaca koji se nalaze izvan BiH, 76 posto ispitanika razmišlja o traženju posla u BiH, a 64 posto njih trenutno studira.

Samo 10 posto mladih ne planiraju se vratiti da rade u BiH, dok se 57 posto njih planira vratiti, a 29 posto iz ove skupine bi se u BiH vratilo odmah. Gotovo četvrtina anketiranih još ne znaju bi li se vratili i zaposlili u BiH.

Kako ističu u projektu BiHStudenti.com, razlozi koji privlače mlade na povratak na rad u BiH su kompleksni i nemoguće je izdvojiti samo jedan faktor. Slično je i s faktorima koji onemogućavaju mlade da se vrate na posao u BiH.

Na pitanje što ih najviše sprječava da se vrate i nađu posao u BiH, više od 55 posto mladih je izjavilo da je to politička situacija, a više od 53 posto ispitanih kvalitetu poslova smatraju najslabijim aspektom bh. tržišta rada. Gotovo 50 posto upitanih izjasnilo se da bi, kada bi se vratili u BiH da rade, tu željeli ostati što duže. Još njih 14 posto bi željelo da ostane u državi barem nekoliko godina.

Sa 70 posto glasova Sarajevo je za rad daleko najprivlačniji grad mladim bh. intelektualcima, dok je Mostar drugi najpopularniji grad sa 8 posto glasova.

Jedan od razloga zašto je tim BiHStudenti.com proveo anketu je i nastojanje da kreira novi Internet sustav za promociju poslova u BiH.

BiHStudenti.com je projekt koji nastoji da, preko Interneta i modernih medija, postane središnje mjesto za sve studente koji imaju bilo kakve veze s Bosnom i Hercegovinom.