BiH
67

Većina građana podržava proteste, a nasilje predstavlja preveliku cijenu promjena

Klix.ba
Protesti su rezultat velikog nezadovoljstva građana. Snažna podrška protestima ujedinila je društvo, a podržavaju ih i u Federaciji i u RS-u, rezultati su istraživanja među građanima BiH o njihovim stavovima vezanim za proteste koje je provela kompanija za marketinško savjetovanje i istraživanje Valicon.

Ako bi se protesti nastavili sa nasiljem, podrška bi se najvjerovatnije spustila ispod 50%. Protesti uglavnom predstavljaju bunt protiv opšteg stanja u društvu. Ipak, samo polovina ispitanika vjeruje da će protesti uzrokovati veće promjene.

Pozadina ovih protesta je opšte nezadovoljstvo u društvu, društvu bez ili sa jako malo pozitivnih trendova.

Istraživanje kompanije Valicon je pokazalo da je skoro tri četvrtine ispitanika lično nezadovoljno, čak 90% je nezadovoljno društvom u kojem živi, i kada tome dodamo činjenicu da više od polovice ispitanika smatra da država "ide u krivom smjeru" i jedna trećina misli da država "stoji u mjestu", možemo lako razumjeti zašto velika većina ispitanika podržava proteste.

Skoro polovica građana (47%) apsolutno podržava proteste, dok ukupno proteste podržava 88% građana Bosne i Hercegovine. Udio onih koji podržavaju proteste je na nivou velike većine u svim podgrupama: U FBiH je prešao 90%, a u RS-u je nešto malo niži od 80%. Skoro polovica ispitanih je izrazila "rezerviranu" podršku protestima koju obrazlaže riječima da ne podržavaju nasilje. Većina onih koji ne daju apsolutnu podršku protestima, to objašnjavaju svojim neslaganjem sa nasiljem.

Građani ove proteste najviše (60%) vide kao bunt protiv općeg stanja u društvu. Nešto manje su protesti viđeni kao bunt protiv vladajućih političkih stranaka (20%) i svih političkih stranaka (13%). Najmanje su protesti okarakterisani kao da su usmjereni protiv korupcije i loše privatizacije.

Građani su u ovom istraživanju bili pitani i da ocijene svoje slaganje sa nekoliko stavova. Najviše različitih ocjena je bilo u slučaju ocjene tvrdnje da je nasilje prevelika cijena za promjenu (Ako je nasilje jedini put do promjena, bolje je da se ništa ne mijenja.). Polovina građana se ne slaže sa tom tvrdnjom, dok s druge strane se skoro jedna trećina slaže.Ovo predstavlja jasan znak, da ukoliko bi se nasilni protesti nastavili, podrška javnosti bi se značajno smanjila.

Međutim, građani su podijeljeni kada se radi o očekivanjima da će protesti dovesti do korijentih promjena. Nešto više od polovine građana misli da će protesti uzrokovati korijenite promjene, a druga polovina da neće. To pokazuje svojstvenu vrstu apatije spram politike.

Metodologija: istraživanje je sproveo Valicon, kompanija za marketinško savjetovanje i istraživanje od 10. do 11.2.2014 na uzorku 525 ispitanika u dobi od 18-65 godina. Uzorak je reprezentativan, dakle odgovara populacijskoj strukturi po starosti, spolu i regionalnoj distribuciji.