Tradicionalni događaj
12

Večernjakov pečat dodijelio nagrade, za osobu godine u BiH proglašena Borjana Krišto

N. V.
Foto: BHRT
Foto: BHRT
Večernjakov pečat je održao tradicionalnu dodjelu nagrada za humanost, uspjeh, poduhvat, privredu, kulturu, umjetnost, sport, politiku, religiju, nauku i medicinu te su odabrali i osobu godine u BiH.

Na kraju događaja je proglašena i osoba godine u BiH, a što je Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. Ovo priznanje dobila je zbog pomaka koji je BiH napravila na evropskom putu u vrijeme njenog mandata.

U kategoriji politike i lobiranja priznanje je dobio Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Nagradu je dobio upravo zbog tog mandata, u kojem je BiH službeno počela pregovore (2005. godina) o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Sportistkinja godine, po izboru Večernjakovog pečata, ove godine je Lana Pudar, naša najuspješnija plivačica, koju nema potrebe posebno predstavljati.

U kategoriji privrede pobjednik je Jasmin Badžak, Konjičanin koji zapošljava više od 700 ljudi i među vodećim je proizvođačima posebnih hemikalija za površinske zaštite proizvoda u autoindustriji, elektro i metalskoj industriji, građevinarstvu.

Umjetnik godine za 2024. je Ivica Propadalo, jedan od najistaknutijih hrvatskih likovnih umjetnika savremenog izričaja. Osim toga on je i scenograf, a dizajnirao je statue Dore i Porina.

Nova kategorija Večernjakovog pečata odnosi se na kulturnu scenu, a dobio ju je Iljo Benković, čovjek koji je utemeljio festival sedme umjetnosti Dani hrvatskog filma.

Nagradu za dostignuće u nauci i medicini dobila je Gordana Bukara Radujković iz Banje Luke, pedijatrica i endokrinologinja Klinike za dječje bolesti UKC-a RS-a. Ona je napisala naučni rad o povećanju broja djece oboljele od dijabetesa u periodu koronavirusa, za šta je i dobila nagradu.

Dobitnik Večernjakovog pečata za međureligijski dijalog je Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

U kategoriji humanosti nagradu je dobio privrednik Sabahudin Sinanović, zbog izgradnje cesta u Doboju i zapošljavanja mladih, koje na taj način zadržava u rodnom kraju. Osim toga, istaknuo se u humanitarnom radu.

Nagradu za uspjeh godine dobio je otac Zvonko Marić, koji je pokrenuo projekat obnove dragulja kulturne baštine, više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice svetog Petra na Kamenu. On je ostavio neizbrisiv trag na Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru, na čelu je udruge Stećak i organizovao je izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.