{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Večeras u Pruscu otvaranje 508. Dana Ajvatovice

F
17.6.2018. u 11:55
225
62
Večeras u Pruscu otvaranje 508. Dana Ajvatovice
225
Večeras u Pruscu otvaranje  508. Dana Ajvatovice
Foto: E. M./Klix.ba
U Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras će biti otvoreni 508. "Dani Ajvatovice", koji će u narednih 15-tak dana ponuditi posjetiocima veliki broj vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Osim u Donjem Vakufu, sadržaji "Ajvatovice" bit će realizirani u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Novom Travniku, Jajcu, Busovači, Fojnici, Vitezu, te Livnu i Sarajevu.

Nakon otvaranja manifestacije, u Domu Hasana Kafije Pruščaka bit će upriličena umjetnička izložba "Tišina beskonačnosti", čiji su autori Sead i Halida Emrić.

Ovogodišnji "Dani Ajvatovice" bit će završeni u nedjelju, 1. jula kada će kolone vjernika iz BiH i inostranstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi - Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Tradicija "Ajvatovice" stara je više od petsto godina. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: