BiH
0

Večeras odluka da li će Radojičić obavljati funkciju predsjednika RS-a

FENA
Dužnost predsjednika Republike Srpske do izbora novog predsjednika entiteta, nakon iznenadne smrti Milana Jelića, trebao bi da obavlja predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

O ovome će večeras odlučivati Narodna skupština RS-a nakon što je Vlada dala taj prijedlog.

Kolegij Narodne skupštine RS-a zakazao je za večeras u 20.00 sati posebnu sjednicu, a na dnevnom redu je samo Prijedlog odluke o obavljanju funkcije RS-a.

Ovim se nastoji okloniti pravna nedorečnost u smislu obavljanja dužnosti predsjednika RS-a, nakon iznenadne smrti predsjednika RS-a Milana Jelića, saopćio je novinarima nakon sjednice Kolegija predsjednik Skupštine Igor Radojičić.

Kolegij Skupštine podržao je sadržaj ove Vladine odluke, kazao je Radojičić i dodao da će konačnu riječ dati večeras Skupština RS-a.

Izbor novog predsjednika RS-a u nadležnosti je Centralne izborne komisije, a kako je rekao Radojičić, po njihovom prvom tumačenju izbori za novog predsjednika bi trebali biti raspisani, najvjerovatnije, do kraja godine.

Skupština RS-a očekuje da se o ovom pitanju dobije i pismeno tumačenje, a sve u vezi sa situacijom da u Ustavu RS-a nijednim članom nije definirano šta se dešava u slučaju smrti predsjednika RS-a u vezi s pitanjem ko će vršiti tu funkciju.